"Det får inte bli ett hav av emojis"

Får man sätta punkt i sms eller ha telefonens ljud på? Här är listan på digitala ordningsregler enligt Uppsalas ungdomar.

Joel Powell, Aymane Rguigui, Clara Yamba Yamba och Simon Rocksén utgör dagens jury.

Joel Powell, Aymane Rguigui, Clara Yamba Yamba och Simon Rocksén utgör dagens jury.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2024-08-10 16:30

– Det känns som att en chef skriver till mig om jag skriver punkt.

– Folk fortsätter att lägga till namnet längst ner, för att sätta en formell touch. 

– MVH är mejl, det kan man inte skriva på sms.

– Min pappa skriver alltid "love pappa" på slutet.

Så går diskussionen mellan Aymane Rguigui , Simon Rocksén, Clara Yamba Yamba och Joel Powell om hur man avslutar ett sms på bästa sätt.

I dag är det ingen forskare som får svara på vilka regler som gäller i sms-språk eller om ljudet ska vara på eller av på telefonen. I dag får de som spenderat hela sina liv med en telefon reda ut vad som gäller, och sammanställa en lista på vett och etikett i mobilvärlden – så kallade dos och don'ts.

Kompisgänget, födda 2002, har samlats i Clara Yamba Yambas lägenhet i Uppsala. Det här är deras riktlinjer över vad man bör, och inte vad gäller telefonen.

Don'ts

Att sätta punkt. Det finns risk att ett sms upplevs som arrogant eller formellt om det avlutas med punkt. Vill man skriva flera meningar kan man lösa problemet genom att skicka flera sms, utan punkter. Då slipper du dessutom göra en blankrad, som också är en don't.

Att ha läskvittenser på. Denna funktion på sms gör att mottagaren kan se när meddelandet är läst, därav blir man avslöjad om man läser och inte svarar.

Att inte respektera någons stör ej-läge och ringa flera gånger eller, om funktionen finns, använda sig av "meddela ändå". Har man stör ej, vill man inte bli störd.

Att ha ljudet på. Höga ringsignaler och återkommande plingande stör omgivningen, ha därför ljudlöst men med vibration på.

Att ersätta ord med emojis. Sms ska inte bli rebusar eller kluriga att förstå.

Att använda för många emojis. Det får inte bli ett hav av dem, eller ens en rad. Lagom är nyckelordet.

Att använda för mycket förkortningar. Max en per sms, annars blir meddelanden ofta otydliga – och så lång tid tar det inte att skriva hela ord.

Att kommentera innehållet på en offentlig persons inlägg på sociala medier. Oftast blir dessa kommentarer tydligt exponerade för ens följare eller vänner, och drunknar alltså inte bland resten i kommentarsfältet.

Att klicka "kommer" på publika Facebook-evenemang. Det är bättre att välja alternativet "intresserad", då framstår man som lagom dedikerad.

Att lägga ut omotiverade bilder på dig själv, bara för att visa upp sitt utseende.

Att bete sig som en influenser på sociala medier. Exempelvis genom att marknadsföra sina egna inlägg på Instagram genom att lägga upp de som en händelse.

Dos

Att skicka ett sms innan man ringer.

Att använda sig av emojis. De kan underlätta i kommunikationen, eftersom att man kan förtydliga vad det är man menar.

Att diskutera i kommentarsfält. Det är skillnad på att kommentera på kändisars bilder och att stå upp för sin sak i de diskussioner som uppstår i publika personers kommentarsfält.

Att anpassa sitt beteende utifrån vilken app man använder. Exempelvis är det vanligt att lägga ut en händelse, eller en så kallad "story" på Instagram, men att lägga ut en sådan på Snapchat får inte samma effekt. Vanligtvis har man färre vänner där, som redan är uppdaterade på ens dag.

Att gilla-markera händelser på Instagram.

Att OSA i privata evenemang på Facebook. Blir man bjuden på en fest eller något annat som har ett privat evenemang, då ska man absolut klicka i "kommer" eller "kan ej" så snart man kan. Undvik alternativet för "kanske".

Att lägga ut bilder på sig själv med en rolig bakgrund. En bild på dig på toppen av ett berg är roligare för dina följare att se än bara utsikten från berget.

Att inte lära sig ungdomars beteenden på internet, som vuxen får man gärna bete sig som man vill.

undefined
Facebook är de vuxnas egna sociala medier resonerar Clara Yamba Yamba och Joel Powell. Där kan de göra lite som de vill, medan "vi får hålla oss lite i skinnet".

Uppsalaungdomarna är eniga om att hur man bör förhålla sig till telefonen till stor del beror på ålder. Simon Rocksén förklarar att ungdomar ska ha koll på internets regler, men är man vuxen finns ett mycket större spelutrymme. Clara Yamba Yamba håller med.

– Vad min mamma än gör på Instagram tänker jag "ja, hon kopplar inte, så det är lugnt."

– Det är nästan konstigare om de kan reglerna, "varför är du så välanpassad" tänker man då, säger Simon Rocksén och fortsätter.

– Det finns en charm i det, det blir nästan lite gulligt. Vuxna ska inte ändra sitt beteende, utan snarare tänka "jaja, jag fattar inget av detta" och gå vidare.

undefined
Diskussionen om vad som är "do's" och "don'ts" leder till flera skratt.

Är det alltså en don't att följa den här listan vi sammanställer?

– Ja, om man är gammal, säger Clara Yamba Yamba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!