Klockan är halv tolv och inne på Årstaparkens förskola har avdelning Grön precis börjat äta lunch. Barnen vid förskolläraren Anne Bloms bord sitter stilla på sina stolar och äter av såväl lasagnen som broccoli och rödkål medan de pratar om vad de har för fruktträd hemma och vad de lekte ute på gården nyss.
På frågan om det alltid är såhär lugnt skrattar Anne Blom till.
– Ja, faktiskt. Man tar det lugnt. Då blir det lugnt.
Hon gillar lunchen. Det är den stund då hon och hennes kolleger verkligen kan få sitta ner och samtala med barnen i mindre grupp.
– Jag skulle säga att 99 procent av alla måltider här är sköna stunder. Den där enstaka procenten är när någon kräks i maten.
Femåriga Isabelle Karlsson säger att hon också tycker om när det är lugnt, men att det inte brukar vara lika lugnt hemma när de äter.
– Min storebror och hans kompis pratar jättemycket, förklarar hon.
Oliver Dahlberg, också han fem år, sträcker sig efter grönsaksbunken.
– Grönsaker är gott, särskilt broccoli, säger han, och får medhåll av Isabelle.
Uppsala kommun satsar hårt på mindre kött och mer grönt i såväl förskolor som skolor. Men förskolan är extra prioriterad; medan skoleleverna får helvegetarisk lunch en gång i veckan serveras förskolebarnen sedan årsskiftet två vegetariska luncher i veckan.
– Ska man grundlägga goda och hållbara vanor ska man börja så långt ner i åldrarna som möjligt, säger Björn Carlsson som är måltidschef på Kost och restaurang på Uppsala kommun.
Och kanske blir det ytterligare en helgrön dag i förskolan inom något år – men Björn Carlsson betonar att inget är beslutat.
– Vi får gå lite försiktigt fram och självklart föra samtal med förskolorna om vad som skulle funka.
Det låter som att ni fått reaktioner?
– Ja, det ska gudarna veta, att det inte är alla som är nöjda med att det blir mycket grönt. Det har varit några föräldrar som hört av sig och sagt att deras barn inte äter lika mycket. Men med tanke på att vi har 7 000 barn i kommunens förskolor har det varit få reaktioner.
För att förskoleköken ska få inspiration och idéer samarbetar Uppsala kommun med kocken Paul Svensson, en av Sveriges mest anlitade kockar på grön och hållbar mat. Björn Carlsson säger att han blev glad när han läste Livsmedelsverkets nya måltidsråd för förskolor, där man uppmanar just till mer vegetariskt.
– Vi känner att sjutton, det här är ju det tänk vi har. Vi ligger åt det gröna hållet. Och vi gillar att det är mindre detaljstyrning och mer helhetstänk.
Mer grönt är en del av kommunens hållbarhetstänk. Målet är att all mat som serveras i kommunens verksamheter ska vara ekologisk år 2023. I år är målet 35 procent. I januari i år skrev UNT att kommunen drog ner på den ekologiska ambitionen i förskolan eftersom man behövde spara in på förskolematen. Men nya pengar sköts till, och nu ligger förskolorna bäst till; närmare 40 procent av alla livsmedel som köps in är ekologiska.
Nu vill kommunen gå vidare och kravcertifiera förskolorna, vilket främst innebär att komma upp i en viss andel kravmärkta livsmedel. Nästa vecka ska Björn Carlsson och hans kolleger träffa representanter från krav för att diskutera vad som krävs.
– Vi har kunskap, men måste ha en genomförandeorganisation. Det här är inget man löser på en kvart.
På Årstaparkens förskola blir det ibland helvegetariskt tre dagar i veckan, säger Anne Blom. Hon har inte märkt av några negativa reaktioner från föräldrar, snarare tvärtom. Och de flesta veggorätterna går hem hos barnen.
– Linsgryta och pastasåser till exempel gillar de flesta mycket. Man behöver ju inte göra någon grej av att det inte är kött i.
Varje månad uppmärksammar Årstaparkens förskola en grönsak och utforskar den lite extra, en idé som kökspersonalen kom på. Hur ser grönsaken ut, hur smakar den, vad kan man göra med den, vilka färger och former finns? Den här månaden är det majs.
Bästa sättet att få barn att tycka nya saker är spännande är att själv vara positiv, säger Anne Blom.
– Barn är ju nyfikna på det mesta, och om man som vuxen kommer och säger att nu ni ska ni få se vad det här är, då tycker barnen att det är spännande.