BRF Topeliusparken ligger i Nyby och består av 60 lägenheter fördelade på tre bostadshus. Sedan 2012 har föreningen vidtagit flera åtgärder för att bli mer hållbara. De har bland annat installerat bergvärme, solcellspaneler, laddstolpar för el-bilar och infört individuell mätning av varmvatten.
År 2021 blev bostadsrättsföreningen också utsedd till årets mest hållbara i Uppland av Riksbyggen.
Bakom satsningarna ligger dock inte bara ett intresse av att bli mer miljövänliga. Föreningen har framförallt upptäckt att de kan spara pengar på att bli hållbara.
– Det har ju faktiskt med ekonomin att göra, annars skulle vi nog inte göra det här, säger Mats Källman, styrelseordförande i föreningen.
– Men sedan är det ju såklart det här med klimatet, det ligger i tiden. Om vi kan bidra med våra 60 lägenheter så känns det rätt, fortsätter han.
– För en BRF är det viktigt att man parar ihop satsningarna med den ekonomiska hållbarheten, tillägger Kjell Edgren, ledamot i styrelsen.
Bland de lösningar som är bra för både klimat och plånbok berättar Mats och Kjell att det framförallt är solcellerna som sticker ut. I dagsläget finns bara några få paneler monterade på taket av en carport, men de har visat sig vara så lönsamma att föreningen med största sannolikhet kommer att installera fler.
– Vi sparar ju mellan 15 och 20 procent på att ha solceller jämfört med att inte ha det. Med de nya sparar vi i så fall upp till 30 procent av den totala elförbrukningen. Det är lönsamt för oss, det finns ett ekonomiskt incitament, säger Mats.
Fungerar solceller effektivt i Sverige?
– Ja, definitivt. Nu är det ingen produktion eftersom det är snö på dem, men även under mulna höstdagar ser man att de producerar el. Men det är klart att det är under sommarsäsongen som de går som bäst, säger Kjell.
Deras satsningar har också väckt nyfikenhet från andra föreningar i landet. Riksbyggen använder nämligen föreningen som exempel på hur man som BRF kan bli mer hållbar.
– Vi får mycket beröm och folk tycker vi är duktiga på det vi gör, säger Kjell.
– Jag får samtal från andra föreningar som undrar hur vi har gjort, vilka fördelar och nackdelar som finns, säger Mats.