– Här kommer det att finnas folk från alla möjliga olika branscher. Jag ser fram emot det för jag har lärt mig att oväntade möten kan vara de mest fruktsamma när det gäller affärer, säger Kjell Brunberg.
Han är den första hyresgästen i det nyöppnade kontorshotellet, Plan 4. Här har cellerna i det tidigare häktet gjorts om till kontorsrum, matsalen har blivit lounge med möbler i grönt, rött, orange och knallgult och rastgården uppe på taket är på väg att bli en japanskt inspirerad altan med gröna växter, betong och rottingmöbler.
– Det är väldigt fräscha lokaler. Öppet och ljust med frukt och kaffe i receptionen. En fängslande tillvaro, säger Kjell Brunberg och skrattar.
Han är delägare i företaget Upwis som utvecklar trådlösa sensorer och har en heltidsplats i en av de ombyggda cellerna med kontor och en egen liten verkstad.
– Vi tror att det är så här framtidens arbetsplats ska se ut, säger Helene Lindley, marknadschef på ihus, eller, som äger Plan 4.
Hon visar runt i lokalerna och demonstrerar telefonstolar med nedfällbara kåpor. Mötesrummens namn ger en blinkning till byggnadens historia med namn som Alcatraz, Fort Boyard och Långholmen, men annars är det inte mycket i lokalerna som påminner om ett häkte.
Cellerna är visserligen små men samtidigt ljusa.
– Vi ville utforma lokalerna fräscht och lekfullt. Ljust och vitt men ändå hemtrevligt, säger Helene Lindley.
Syftet med Plan 4 är att bidra till att behålla och skapa ny tillväxt i Uppsala genom att erbjuda entreprenörer och egenföretagare moderna kontorslokaler med hög servicegrad.
– Här i stan finns en uppsjö av duktiga entreprenörer. De ska inte behöva sitta hemma vid köksbordet. Många sitter visserligen på kaféer med sin laptop, men det passar ju inte alla, säger Helene Lindley.
Hon har tillsammans med Ulf Häggbom, vd för ihus, varit med från projektets start. De såg att det fanns ett behov i Uppsala av en plats där egenföretagare kan arbeta och nätverka, och har besökt kontorshotell i London och Stockholm för att få inspiration. De har även haft workshops om framtidens arbetsplatser och intervjuat folk, framför allt ungdomar, om hur de vill att miljön ska vara där de jobbar.
– Ungdomar i dag vill inte sitta i ett vanligt kontor. Man har behov av mer flexibilitet, säger Helene Lindley.
Genom att lösa en viss typ av medlemskap på Plan 4 väljer man mellan ett eget kontor, en skrivbordsplats i öppet landskap eller en plats i loungens soffor och fåtöljer, beroende på vad som passar en bäst. Priserna ligger från 900 till 7 500 kronor i månaden. De som löser medlemskap kan förutom kontorsplats, kök och telefonrum även få tillgång till cykelpool, segwaypool, elbilspool, post- och budservice, städning, teknisk support, kontorsmaterial, mötesrum, massageabonnemang och träning på Sats.
Kjell Brunberg tror definitivt att han kommer att utnyttja tjänsterna.
– Mötesrummen kommer jag att använda flitigt, och även segwaypoolen. Då kan jag snabbt dra i väg till universitetet där jag har en del samarbeten, säger han.
Läget på Salagatan är perfekt enligt Ulf Häggbom.
– Det är viktigt, inte minst för pendlare, att vara nära resecentrum. Och på fem minuter är man nere på stan, säger han.
Kjell Brunberg tycker att Uppsala som stad har ett positivt företagarklimat där det finns en hel del stöd och hjälp att få som entreprenör.
– Men det jag har saknat är ett socialt forum, en plats där jag möter andra människor som jag kan dela erfarenheter och idéer med. Det tror jag att Plan 4 kan ge mig, säger han.
Det är detta Ulf Häggbom och Helene Lindley hoppas på. En huvudtanke med Plan 4 är just att det ska främja nätverkande. När allt är klart i lokalerna kommer Plan 4 att ha plats för 150–200 medlemmar.
– Vi kommer inte att göra något särskilt urval bland de som ska sitta här, mixen bryr vi oss inte så mycket om. Men vi tror att det är kreativt för alla om det finns olika branscher representerade och vi ser förstås positivt på tvärkopplingar, Ulf Häggbom.
Han berättar att Plan 4 även har en egen Facebooksida.
– Där kan man logga in sig när man kommer hit och även ha koll på vilka andra som befinner sig här och som man kan ha utbyte av, säger Ulf Häggbom.