Satsar på föreningsliv efter vandaliseringen - så fördelas pengarna

360 000 kronor läggs på förebyggande insatser i Storvreta. Man kommer bland annat att rikta in sig på 19- 25 - åringar utan sysselsättning.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-08-07 07:01

Efter flera fall av skadegörelse i Storvreta görs en sastning för att öka tryggheten. Kommunstyrelsen har beviljat kulturnämnden 360 000 kronor i projektstöd till förebyggande insatser i området. Att fördela pengarna faller på Utvecklingsrådet i Storvreta, ett forum för ideella föreningar. Thomas Norrby, Lyckebokyrkans representant i utvecklingsrådet, menar att civilsamhället har en viktig roll i att skapa trygghet.

– Ihop med kommunen och näringslivet kan Storvretas föreningar skapa goda relationer med unga. Det är viktigt att involvera ungdomarna, så att vi jobbar med och inte för dem.

Pengarna ska bland annat gå till stärkt nattvandring, fler ungdomsaktiviteter på helger och lov samt mer stöd till unga vuxna. Thomas Norrby menar att en orsak till oro i området är att många i åldrarna 19- 25 saknar sysselsättning och inte känner sig delaktiga i samhället. För yngre ungdomar finns fritidsaktiviteter men den här gruppen har ingen mötesplats.

– Föreningsliv kan ge en skjuts åt självkänslan och motivera till att söka jobb eller studier, säger Thomas Norrby.

Mattias Dyrblom, fritidsledare på Ärentunaskolan, berättar att en grupp personer över 19 år som blivit för gamla för att vara på fritidsgården ändå söker sig dit. Därför bestämde sig fritidsledarna för att ordna en egen verksamhet åt dem. Två kvällar i veckan har de samlats i ett separat rum där de bland annat fått använda en musikstudio.

– I dag syns inte polis och socialtjänst i området annat än när det har hänt något. Därför är det viktigt med positiva, vuxna förebilder. Vi har sett att många har behov av att prata. Många av de här ungdomarna är rädda för samhället och behöver stöttning i att till exempel söka jobb, säger Mattias Dyrblom.

"Utveckla mötesplats för 19 - 25-åringar" är ett av målen i ansökan om projektstöd, som skrevs av Gunilla Sjöblom, fritidschef i Uppsala kommun.

Vad innebär "mötesplats"?

– Tanken att en fritidsledare ska avsättas till gruppen äldre ungdomar och att de ska få en egen lokal. Fritidsgården riktar sig till 13 - 18-åringar och det är ingen bra idé att blanda så skilda åldersgrupper.

Det rör sig ju om vuxna personer. Är det verkligen en fritidsgård de behöver?

– Nej, det är det förstås inte. Tanken är att ungdomarna ska få stöd av fritidsledare i att starta förening och egen mötesplats. Det handlar om att stärka unga människor.

Storvreta växer

Uppsala kommuns största tätort efter Uppsala. 2010 hade Storvreta 6347 invånare men befolkningsantalet växer stadigt. I Storvreta finns vårdcentral, folktandvårdsklinik, ett antal affärer, fritidsgård, bibliotek, förskola, grundskola, äldreomsorg och deltidsbrandkår.

Orten har ett rikt föreningsliv som 2011 gick samman i Utvecklingsrådet i Storvreta. Här ingår bland annat Storvreta innebandyklubb, Storvreta kultur- och hembygdsförening, pensionärsföreningen SPF Norunda, Ärentunakyrkan och Lyckebokyrkan, som är en del av Equmeniakyrkan.

Källa: Storvreta.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om