Projekten är en del i Uppsala kommuns landsbygdsprogram.
Malin Ohlsson är kommunens landsbygdsstrateg. Hon säger att det rör sig om två projekt. Det ena är en medborgarbudget där boende i fem landsbygdsområden får dela på tre miljoner.
– Möjligheten finns att exempelvis ordna evenemang, säger Malin Ohlsson.
För att fördela medborgarbudgeten har kommunen delat in Uppsalas landsbygd i fem områden som bland annat omfattar Knutby, Storvreta och Bälinge. Projektet startar i början av 2018 och först ut är grupp ett som omfattar Järlåsa, Vänge och Södra Hagunda som får drygt en halv miljon kronor.
– Det är första gången kommunen använder medborgarbudget för lokal utveckling, säger Malin Ohlsson.
För att fördela pengarna ska bygderna själva ta fram lokala grupper med fem lokala representanter samt kommunalråden Erik Pelling (S), Therez Olsson (M) samt Maria Gardfjell (MP). Idéer ska samlas in från invånarna och sedan ska det bästa förslaget röstas fram.
Det andra projektet handlar om att kommunen ska etablera tio servicepunkter. Budgeten ligger på 3,5 miljoner och med dessa pengar vill kommunen skapa en långsiktig service på landsbygden.
– Vi för en dialog med näringsingsidkare som vill vara med. Vi har en arbetsmodell, men är öppna för olika lösningar på olika platser. Exakt hur vi kommer jobba långsiktigt är heller inte klart, säger Malin Ohlsson.
En servicepunkt är en förlängning av den kommunala servicen på gles- eller landsbygdeben, där lokalbefolkningen kan få hjälp med enklare ärenden, som att skriva ut blanketter och följa olika beslut på en stor skärm.
I Oxsätra cirka tre mil nordväst om Uppsala har samarbetet med en servicepunkt kommit långt. Servicepunkten planeras i den lokala livsmedelsbutik som drivs av boenden i trakten under företagsnamnet Åkerlänna utvecklings AB, ett bolag vars vinst återinvesteras i bygden.
De som jobbar i affären är egenföretagare som fakturerar bolagetför den tid de packar upp varor, sitter i kassan etc.
– I dagsläget vet vi inte riktigt vad det ekonomiska stödet för servicepunkten från kommunen innebär. Men det är inte dessa pengar som avgör om vi står eller faller. Vi är glada över samarbetet med Uppsala kommun. Det innebär att vi kommer på kartan i kommunens medvetande, säger Thord Hägg som är vd för Åkerlänna utvecklings AB.