Kvinnor & pengar
För två år sedan fick Knowit pris som börsens mest jämställda företag. Priset delades ut av Allbrightstiftelsen som konstaterade: "På fem år har Knowit gått från noll kvinnor till jämn könsfördelning i ledningsgruppen".
– Nu är det fler kvinnor än män i koncernledningen. Ekonomichefen och marknadschefen är kvinnor, och kvinnor driver tre av våra affärsområden. Kvinnor dominerar på de högsta posterna. Men hellre det än manlig dominans, säger Magnus Tauvon, vd för Knowit i Uppsala.
Han har goda erfarenheter av satsningen på jämställdhet. Men, tillägger han, Knowit består av många små bolag och ännu är merparten vd:ar män.
Att uppnå jämställdhet sker inte över en natt. Allt började för sex år sedan. Då hade företaget noll kvinnor i ledningsgruppen och stod på Allbrightstiftelsens röda lista.
Men i den skamvrån trivdes inte företagets ledning. En speciell grupp bildades för att driva förändringen och en rejäl budget avsattes. Alla beslutsfattare inom företaget fick en grundläggande genusutbildning, nya rutiner och riktlinjer infördes. Dessutom infördes ett program med så kallat omvänt mentorskap. Vanligtvis brukar äldre män vara mentorer åt yngre kvinnor, nu blev det tvärtom.
– Omvänt mentorskap innebär att en seniorchef får en yngre medarbetare som mentor – ofta en kvinna – för att lära sig hur hon ser på jämställdhet, mångfald och ledarskap, säger Magnus Tauvon.
Knowit är ett IT-konsultföretag i tech-branschen där det är brist på kvinnor. Därför har man utformat anställningsannonserna för att tilltala kvinnor.
– Det har gjort att vi fått fler kvinnliga sökande. På köpet har vi också fått fler och dessutom bättre manliga sökande, säger Magnus Tauvon.
Ett annat program är Grow. Det vänder sig till unga kvinnor som vill satsa på ledarskap och karriär. Programmet pågår ett år och de får då utbildning, handledning och kan delta i nätverk med personer i samma situation.
Vilka misstag har ni gjort?
– Det var nog i början när vi mest satsade på presentationer med mycket information i, det var lite kateder-aktigt, men inte tillräckligt kopplat till oss som personer. Bättre var det när vi övade med konkreta situationer i grupp och med rollspel. Då upptäckte jag hur omedvetet man agerar i vissa situationer och varför man fattar vissa beslut. Alla – även jämställda kvinnor – har en bias, det vill säga ett invant sätt att reagera på sin omvärld och somligt kan man behöva arbeta bort.
Har arbetsmiljön förändrats?
– När jag började för tre år sedan fanns här en viss grabbighet men den har vi städat ut nu, säger han.
Mycket har handlat om att medarbetarna ska få nya insikter men också forskningsbaserad fakta om jämställdhet. En sak som det finns forskning på är att lönsamheten ökar på jämställda arbetsplatser.
– Och våra siffror visar det; satsningen har varit positiv för lönsamheten, säger Magnus Tauvon.
Framgångsfaktorer är, enligt honom, dels att företagets högsta vd har satsat hundraprocentigt på att öka jämställdheten, dels att de haft intakta team i en bransch där anställda ofta byter jobb.
Kände ni att ni gått i mål när ni fick priset?
– Nej, tvärtom. Det blev en boost. Nu fortsätter vi och satsar bredare på mångfald, på att få in fler medarbetare med olika etnicitet och i olika åldrar.