Sedan Bondens marknad startade 2010, har Uppsalaborna fått smaka på närproducerade ostar, bröd och grönsaker med mera utan att behöva lämna stadskärnan. I dag fredag drar marknaden igång för säsongen med ett tiotal producenter och bönder. Så här i början av sommaren är det inte direkt någon skördefest att vänta, men desto mer blir det för dem som vill vara sin egen livsmedelsproducent.
– Det blir en hel del plantor: tomat, penséer och örter. Vill man odla själv kommer man hitta plantor av god kvalitet, säger Claudia Dillman som var en av initiativtagarna till marknaden när den startade för fem år sedan.
Intresset för närproducerad mat tycks aldrig ha varit så stort som nu. Claudia Dillman tror att det beror på en ökad medvetenhet och att människor har insett värdet av att stödja producenterna i närområdet. Men det handlar också om smak.
– Maten håller en genomsnittligt hög kvalitet och man får vad man betalar för, säger Claudia Dillman
Syftet med marknaden är inte bara att kunderna enkelt ska få tag i närodlat. Den fyller också en viktig funktion för gamla och nya producenter.
– Bondens marknad är ett bra sätt för ungdomar, nya producenter och nysvenskar att prova sin affärsidé. Gör man sin egen glass kan man testa vilka smaker som går hem. De större företagen betalar dyrt för sina marknadsundersökningar – här får man höra direkt vad konsumenterna tycker.