Säsongens mat är ekologisk mat

Det behöver varken vara krångligt eller dyrt att äta ekologiskt. Handla säsongens råvaror, lämna inköpslistan hemma och ät mindre kött och fisk till förmån för frukt och grönt, råder kocken Rune Kalf-Hansen.

Foto: JOHAN ENGMAN/SCANPIX

Uppsala2010-05-31 09:00

Nyttan av att äta ekologiskt är omtvistad. För den som har gjort valet att försöka äta ekologiskt handlar det i korthet om att äta mat gjord på råvaror som kommer från ekologiska odlingar där kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte används.

För många handlar valet i grunden om en övertygelse om att djuren mår bättre om de får växa upp på en ekologisk gård. Men det kan vara svårt att skaffa sig en mer ekologisk livsstil.
– Fundera på varför du vill äta ekologiskt. När du verkligen bestämt dig, blir det lättare att övervinna eventuella hinder du möter på vägen, säger Rune Kalf-Hansen, som är frilansande kock och dessutom jobbar mot kommuner och landsting för att förbättra maten i skolor och på sjukhus.

För Rune Kalf Hansen är det en självklarhet att använda sig av ekologiska råvaror i sitt yrke som kock.
– Jag vet ju hur varorna produceras och skulle inte kunna stå för det annars. Men visst kan det vara en kamp ibland, för det tar lite extra tid, konstaterar han.

Många är rädda för att det blir för dyrt att äta ekologiskt. Men, enligt Rune Kalf-Hansen går det att laga billig ekologisk mat.
– Genom att handla utifrån det som finns i affären just nu, och välja råvaror utifrån vad de kostar, så kan vi få ner kostnaderna betydligt, om vi jämför med att gå till affären med en färdigskriven lapp med det som ska handlas.

Detta, i kombination med att man äter mer frukt och grönt och mindre kött och fisk, gör att maten rent av blir billigare, menar han.
– Och även om de varor du skrivit upp på lappen säkert finns i affären, är det kanske inte säsong för dem, utan de har transporterats över halva jordklotet. Och varför ska man köpa taskig kvalitet? frågar han retoriskt.

Att ta ett steg i taget mot ett mer ekologiskt liv kan var en bra idé.
– Ska allt hända på en gång är det lätt att bli besviken. Det får inte vara så att man kvävs, utan man börjar någonstans, blir nöjd och glad och så tar man nästa steg, säger han.

Men även för den som har bestämt sig kan det vara svårt att hitta ekologiska varor.
– Hittar man inte de råvaror man vill ha i sin butik, så frågar man butiken om de kan ta hem dem, eller så går man till en annan butik. Visst kan det vara jobbigt i början, men när man väl kommer igång med att äta ekologiskt mår man så mycket bättre och kan känna sig nöjd med sig själv, konstaterar Rune Kalf-Hansen.

RUNES EKOTIPS

* Ekologisk mat behöver inte vara dyr. Lär dig att använda säsongens råvaror och välj prisvärd mat.
* Ät mindre kött och mer frukt och grönt, då mår både vi och miljön bättre och maten blir dessutom billigare.
* Fundera på varför du vill äta ekologiskt. Det är lättare är övervinna svårigheter om man är övertygad.
* Lär dig vad som är säsongens råvaror.
* Lämna inköpslistan hemma och köp det som finns för säsongen i butiken. Bra basvaror är bra att ha hemma i skafferiet.
* Bli en medveten konsument. Fråga efter ekologiskt i din butik och tar de inte in det du efterfrågar, gå till en annan butik.
* Krångla inte till det. Köper man schyssta råvaror så är det jättelätt att laga mat. Men var noga med tillagningen och smaksättningen.

RÅVAROR UNDER SENVÅREN
Sallad, nässlor, sparris, tomat, gurka, rädisor, murklor, krasse, gräslök, mynta, persilja, timjan, potatis, lök, vitlök, morötter, röbetor, pepparrot, rabarber, lammkött, fläskkött, kalvkött, nötkött, kyckling, kalkon, vildsvin, lax (odlad, KRAV), torsk (KRAV), kolja (KRAV), gråsej (KRAV).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!