Säsong för långfärdsskridskor
Allt detta snack om långfärdsskridskor! Men kanske skulle du testa ändå ...? Klart du ska - årets issäsong har börjat ovanligt bra. City hjälper dig på färden.
Max Schüllerqvist och Catharina Petersson.
Foto: Elin Sandow
- Nu är jag trött, kondisen är väl inte den bästa precis. Men det var lättare än jag trodde. Och vad fort det gick! kommenterar hon sin första tur på långfärdsskridskor.
Max Schüllerqvist däremot har åkt i omkring tio år.
- Det jag gillar mest är att komma ut i naturen, utsikten är så fin när man är ute på isen, säger han och nickar ut mot Ekolns is som den här soliga fredagen i mitten av januari mest liknar ett glödande fält.
Uppsala är perfekt för långfärdsskridskoåkning. Vi har Ekoln, ett gäng småsjöar inom räckhåll och närhet till havsbandet. Klimatet är bra: det är tillräckligt kallt för att isen ska lägga sig, men oftast rätt snöfattigt.
- Östra Svealand är landets centrum för långfärdsskridskoåkning. Bor man i Uppsala ska man absolut testa att åka, tycker Lasse Hjertson på Friluftsfrämjandet, inbiten skrinnare sedan 40 år tillbaka.
Också han är ute på Ekoln, men längre bort, på väg mot Biskops-Arnö, berättar han när City når honom på mobilen. Vinden viner i luren.
- Det är ett underbart sätt att komma ut i naturen. Man får motion och även social gemenskap, eftersom vi ofta åker i sällskap.
Och hur är årets säsong?
- Fantastisk hittills. Isarna på Ekoln lade sig ovanligt tidigt.
Ännu ett skäl att snöra på sig skridskorna, alltså. Men du har kanske inga? Spring inte i väg och köp nya direkt, utan hyr och testa först, råder Lasse Hjertson. Om du sedan vill fortsätta åka är det bäst att köpa egen utrustning som anpassas efter dig.
Om man har hockeyrör hemma då?
- Nä, tekniken med långfärdsskridskor är en annan. Det är faktiskt lättare att lära sig åka på långfärdsskridskor: skridskorna är lägre och kängorna väldigt stadiga.
I Fjällnora, som ligger vid sjön Trehörningen en dryg mil öster om Uppsala, finns utrustning att hyra. Den upplogade banan på sjön är dessutom en bra och fin nybörjarbana helt utan råkar.
Kan det vara farligt att ge sig ut?- Nej, inte om man har kunskap, rätt utrustning och sällskap med sig. Det bästa är att åka med en organisation, till exempel Friluftsfrämjandet, de första gångerna så att man lär sig grunderna.
HÄR KAN DU ÅKA
Hammarskog
Den 15 km långa slingan Skarholmen-Hammarskog tur och retur plogas när det ligger snö på Ekoln. De flesta väljer att starta från Skarholmen. Råkar uppstår ofta utanför Vreta udde.
Isläge: Ring 018-727 06 08 för aktuell information om isläget.
Uthyrning av utrustning: Nej.
Mat/fika att köpa: Kaféet på Hammarskogs herrgård har öppet tis-fre kl 12-16 och lör-sön kl 10-16. Restaurang Skarholmen har söndagsbrunch kl 12-16.
Vägbeskrivning från centrala Uppsala: Vanligast är att börja sträckan från Skarholmen. Stadsbuss nummer 20 går till Skarholmen. Med bil/cykel: ta Dag Hammarskjölds väg söderut, kör höger på Granebergsvägen och slutligen vänster in på Skarholmsvägen.
Fjällnora
Sjön Trehörningen 1,5 mil öster om Uppsala är bra för nybörjare, eftersom mindre sjöar inte får råkar på samma sätt som Ekolns isar. Vid snö plogas fem slingor som är en till tolv km långa. Slingorna utgår från Fjällnoras friluftsgård.
Isläge: Ring 018-727 06 01 för aktuell information om isläget.
Uthyrning av utrustning: Ja. Långfärdsskridskor kostar 50 kr/timmen eller 150 kronor/dag. Öppet 10-16 alla dagar.
Mat/fika att köpa: Friluftsgården har ett fik med bland annat smörgåsar och våfflor. Öppet alla dagar 11-16.
Vägbeskrivning från centrala Uppsala: Inga bussar stannar nära Fjällnora friluftsgård, men du kan ta buss 809 och gå av vid Brejda gård. Därifrån är det 500 meter ner till sjön sedan får du åka skridskor till Fjällnora. Med bil, ta väg 282 mot Almunge, kör ca 15 km och följ sedan skyltning mot Fjällnora friluftsgård.
Missa inte! Nu på söndag, den 25 januari, går Lilla Vikingarännet i Fjällnora. Två slingor finns: 3 och 5 km långa. Varje deltagande barn ska ha en vuxen med sig och använda hjälm. Uppvärmningen börjar klockan 11.
Funbosjön
En mil öster om Uppsala ligger Funbosjön, en relativt grund sjö som ofta får is tidigt. Just i år har badplatsen blivit översvämmad, så det är knepigt att hitta parkering. Men du kan ta buss 809, gå av vid Funbo kyrka och gå 700 meter till sjön.
Sunnerstaviken
En liten sjö som snabbt får is, strax nedanför Sunnersta herrgård. Det är inte ovanligt att närboende skottar upp en plan så att man kan spela bandy på isen (men då rekommenderas så klart hockeyrör). Ta buss 20 mot Sunnersta, hållplats Herrgårdsvägen. Gå 500 meter rakt ned mot Fyrisån.
Fjärdarna ...
... Oxen och Gorran samt Lårstaviken har många fina utsikter att erbjuda. Ett utflyktsmål är exempelvis Biskops-Arnö. På vägen passerar du bland annat Sjöö slott och Friiberghs herrgård. Du kan också starta från Wiks slott, i Lårstaviken, och ta dig vidare därifrån.
Mot Stockholm ...
Det är sällan isarna bär ända från Skarholmen till Stadshuset i Stockholm, men det händer. Kanske kommer du i alla fall till Upplands Väsby eller i vart fall till Sigtuna eller Skokloster. Orkar du av förståeliga skäl inte skrinna hemåt igen kan du ta buss eller tåg tillbaka till Uppsala.
Ta med dig...
... Kunskap
- Kolla upp isläget innan du åker ut.
- Lär dig vad du ska göra om något går snett.
- Gå gärna en nybörjarkurs i långfärdsskridskor eller iskunskap hos exempelvis Friluftsfrämjandet.
... Rätt utrustning
- Isdubbar för att ta sig upp ur en råk.
- Räddningslina och visselpipa.
- Ispik för att bedöma isens kvalitet.
- Ryggsäck som flythjälp, med midjerem och helst grenrem. Packas med inplastat ombyte samt matsäck och dryck.
... Sällskap
- Säkrare och (oftast) trevligare.
... Kunskap
- Kolla upp isläget innan du åker ut.
- Lär dig vad du ska göra om något går snett.
- Gå gärna en nybörjarkurs i långfärdsskridskor eller iskunskap hos exempelvis Friluftsfrämjandet.
... Rätt utrustning
- Isdubbar för att ta sig upp ur en råk.
- Räddningslina och visselpipa.
- Ispik för att bedöma isens kvalitet.
- Ryggsäck som flythjälp, med midjerem och helst grenrem. Packas med inplastat ombyte samt matsäck och dryck.
... Sällskap
- Säkrare och (oftast) trevligare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!