SAS förlorar minst 600 miljoner på Dashplanen
Incidenterna med Dashplanen beräknas i år kosta flygbolaget SAS 600 till 700 miljoner kronor, varav 200 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Men i den starka marknaden går den övriga flygverksamheten bra och SAS fortsätter att minska sina kostnader.
Sedan i somras pågår arbetet med den nya strategiplanen S11. Där ingår besparingar på sammanlagt 2,8 miljarder kronor som ska klaras av under 2008 och 2009.
I planen ingår även att se över strukturen för flera av SAS verksamheter på bland annat Arlanda. Det gäller dotterbolagen för handlingtjänster, flygplansunderhåll och frakthantering i SGS, STS och terminalhanteringen inom SAS Cargo, Spirit. Beslut fattas i december.
-Flera av de här verksamheterna har blivit egna branscher med sina speciella villkor och förutsättningar. Vi får se hur strukturen ska se ut i framtiden, nu gör vi en utvärdering med ett brett deltagande, säger SAS finansdirektör Gunilla Berg till UNT.
De tre verksamheterna har varit föremål för utredningar flera gånger tidigare, men den pågående utvärderingen är den mest noggranna hittills, enligt henne.
När SAS redovisade sitt resultat för tredje kvartalet vid ett pressmöte på torsdagen var det främst frågor om problemen med flygplanstypen Dash 8 Q 400 som bolagets ledning fick svara på.
SAS förhandlar nu med den kanadensiska flygplanstillverkaren Bombardier om kompensation för incidenterna med Dashplanen under flera års tid.
-Vi diskuterar med Bombardier om ersättning. Det handlar om en rad operationella incidenter, ackumulerade händelser sedan 2000, säger vd Mats Jansson.
Han vill inte kommentera Bombardiers uppgifter att den senaste incidenten i Köpenhamn 27 oktober berodde på att SAS bröt mot reglerna för reparationer av den aktuella flygplanstypen. Bombardier hänvisar till en preliminär rapport från den danska haverikommissionen.
-Haverikommissionen är ännu inte klar med sitt arbete och man spekulerar inte om ansvarsfrågan i ett haveri. Jag blir förvånad över att vår näst största leverantör agerar domare i ett ärende som ännu inte är avgjort. Så gör man inte i en bransch där säkerhetsfrågorna är så oerhört allvarliga, säger Mats Jansson.
Under september hade SAS två haverier med nödlandningar på grund av problem med landningsställen. SAS beslutade då att ta alla sina 27 Dashplan ur trafik. Flygplanen togs in för översyn och sattes i trafik igen. Men 27 oktober inträffade ytterligare en nödlandning i Köpenhamn. Efter den incidenten beslutade SAS att stoppa flygningarna med Dashplanen permanent.
Under torsdagens pressmöte fick SAS vd frågan om han kunde tänka sig att köpa nya plan från Bombardier.
-Q400 new generation i Skandinavien, det känns fel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!