Särskoleelever mister praktikplatser

På grund av besparingar i kommunen står 17 elever med utvecklingsstörning utan praktikplatser.— Eleverna används som ett brickor i ett spel om pengar, säger Barbro Lindgren vid särskolan.

Uppsala2005-03-17 22:35
De 17 eleverna är 20-21 år gamla och går sista terminen i gymnasiesärskolan. Efter gymnasiet ska de ta steget ut i vuxenlivet och det innebär dagliga verksamheter i någon form.
Det kan betyda till exempel att jobba under handledning på någon arbetsplats. För att se vem som passar till vad ska eleverna först ut på praktik vid kommunens dagliga verksamheter.
— Praktikplatser har aldrig varit några problem att få fram, men den här terminen stängdes plötsligt alla dörrar, berättar Barbro Lindgren vid särskolans resursteam i Uppsala kommun.

Neddragningar
Bakgrunden är att kommunens dagliga verksamheter, som sysselsätter personer med funktionshinder, har genomfört stora neddragningar.
Grupper med funktionshindrade har slagits samman och personalen har minskats. Det har blivit så pressat i grupperna att det blivit svårt att få in praktikanter.
Tidigare har eleverna fått gå på praktik utan krav på särskild ersättning. Men i år vägrar de dagliga verksamheterna att ta emot praktikanterna om man inte får betalt från särskolan för de handledare som krävs. Det rör sin om cirka 10 000 kronor per elev.
Barbro Lindgren hävdar att det i vissa dagliga verksamheter fortfarande finns plats att ta emot elever.
— Men av princip säger man ändå nej. Orsaken är att man vill skapa en press för att få betalt. Det blir ett spel där eleverna får sitta emellan.

"Rimligt"
Carina Eriksson, chef för daglig verksamhet vid kommunen, säger att något spel inte alls förekommer.
— Det handlar om att vi måste få ersättning för våra arbetsinsatser.
Ulrik Wärnsberg (s), ordförande vid utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, tycker att betalningskravet är rimligt.
— Jag ska undersöka hur vi kan lösa problemet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om