"Särskoleelever bör kunna få MVG"
Särskoleelever bör kunna få betyget mycket väl godkänt om de klarar kunskapskraven. Det sade skolminister Ibrahim Baylan under sitt Uppsalabesök på måndagen. I dag existerar inte MVG i särskoleelevernas betygsskala.
Emelie Kristoffersson läser på medieprogrammet i Fyrisskolans särgymnasium, som på måndagen fick besök av skolminister Ibrahim Baylan.
Foto: Björn Ullhagen
Ibrahim Baylan hälsades välkommen av biträdande rektor Ingrid Staflin, innan han träffade särskoleeleverna. Handelsklassen och medieklassen fick besök, liksom restaurangprogrammet.
Robert Schmidt går medieprogrammet, och när skolministern fick höra om Roberts intressen, mangaserier, japansk litteratur och film, hade de en pratstund om James Clavells bok Shogun och rätt sätt att hålla ett stridssvärd.
Varför särskola?
Efter rundvandringen i skolan fick eleverna ställa frågor. Den första handlade om ordet särskola.
— Varför heter det så? Vi tycker det låter förskräckligt. Varför kallas det inte fyrårigt gymnasium eller "skola med stöd"?
Skolministern, som snabbt blev "Ibbe" med eleverna, sade att han förstod att barn och ungdomar i särskolan kan känna sig utpekade.
— Och om det är viktigt för er skall jag titta på frågan. Regeringen förändrar en massa saker inom särskolan just nu.
Han berättade att han besökt 75 skolor under sitt år som skolminister för att bilda sig en uppfattning om skolan.
— Skolan är en verksamhet alla har åsikter om. Jag ville se med egna ögon hur det såg ut. En del är bra, annat dåligt ute på skolorna, sammanfattade Ibrahim Baylan, som sade att han skulle vilja plocka ut de 100 "sämsta" skolorna och anställa tio pedagoger extra på var skola.
Annars är det två frågor som skolministern vill prioritera: att de elever som riskerar att lämna grundskolan utan gymnasiekompetens får stöd så de klarar målen, och att få mer personal till skolan.
— Det är inte acceptabelt att så många elever lämnar grundskolan utan gymnasiekompetens. Den andra viktiga prioriteringen är att se till att skolan får mer personal.
Försäljning av läsk och godis i skolan är ett hett ämne, särskilt med tanke på rapporter om övervikt bland barn och unga. Skolministern skruvar på sig inför frågan, men säger till slut att varje skola skall bestämma själv.
Övervikt ett problem
— Fast med den utveckling vi ser, med övervikt och sämre hälsa, tycker jag skolorna bör tänka sig för både en och två gånger.
Undersökningar visar att pojkarna får allt sämre betyg jämfört med flickorna i alla ämnen i skolan. Hur bryter man den utvecklingen?
— Det där glappet mellan pojkar och flickor är oroande. Jag har nyligen tagit intryck av projekt i Storbritannien som innebär att skolan samarbetar med lokala föreningar, så att grabbarna läser läxor i samband med till exempel fotbollsträningen. Kanske måste vi också ställa oss frågan om upplägget i skolan helt enkelt gynnar flickor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!