Årets medarbetarundersökning visar på ett stort missnöje hos personalen på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset.
Många av arbetsmiljöproblemen är kända sedan tidigare och beror på stängda vårdplatser där patienter blir kvar länge på akuten i väntan på att läggas in på sjukhuset. Det här har lett till en ohållbar situation för personalen. Men det förekommer också uppgifter i enkäten om stora problem i arbetsgruppen.
Bland de allvarligaste punkterna är att 11 procent uppger att de blivit utsatta för diskriminering av en chef, 18 procent att de blivit utsatta för trakasserier på arbetet, i första hand av kolleger och chefer. 9 procent säger att de utsatts för sexuella trakasserier på arbetet och 17 procent att de blivit utsatta för kränkande särbehandling. Det är också 43 procent som uppger att de utsatts för hot på jobbet och 32 procent att de blivit utsatta för våld.
Bland de övriga svaren kan man notera att endast 8 procent tycker att arbetsplatsens mål följs upp på ett bra sätt. Bara 26 procent ser fram emot att gå till jobbet.
En punkt som också får dåligt betyg är samarbetet med andra verksamheter, där 14 procent tycker att det fungerar.
Enkäten har gått ut till de 121 personer – både undersköterskor, sjuksköterskor och administrativ personal – som arbetat minst 3 månader på akutmottagningen under 2023. Av dem är det 65 stycken, eller 54 procent, som svarat.
UNT har pratat med ett antal anställda vid akutmottagningen om situationen. Ingen vill dock framträda med namn. Vittnesmålen är dock samstämmiga. Många säger att det är roliga arbetsuppgifter som får dem att stanna, trots att de beskriver en osund kultur där en inre krets uppges få särskilda privilegier, medan de som lyft problem till högre chefsnivå eller till facket bestraffas, schemamässigt och lönemässigt.
– Är man inte med i det inre gänget blir man utfryst. Man törs inte gå till facket och inte till HR av rädsla att bli bestraffad, säger en av de anställda på akuten.
Många berättar också om stor personalomsättning. Det är nu så få erfarna kvar att inhyrd personal får gå in och ta arbetspass som ledningsansvarig sjuksköterska på akuten. Enligt uppgifter som Arbetsmiljöverket fått i sin granskning av akuten var det 15 sjuksköterskor från akutmottagningen som sade upp sig under 2022. Under 2023 har den siffran ökat till 20, enligt uppgifter från HR-avdelningen. Totalt jobbar 50 sjuksköterskor på akutmottagningen.
Annika Hemström, förtroendevald för Vårdförbundet, säger att hon känner igen bilden från de samtal hon haft med medarbetare på akuten. Hon hoppas att en kommande omorganisation, i kombination med att akutmottagningen också kommer att få en ny avdelningschef, ska bidra till en långsiktig lösning.
– Jag hoppas att det innebär att det är någon som kommer in med fräscha ögon och att den nya ledningen lyssnar och tar tag i problematiken så att det blir en förändring, säger hon.
UNT har sökt Anette Skoglund, verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin vid Akademiska sjukhuset. Hon har endast svarat i mejl där hon skriver att diskriminering i alla former är oacceptabelt, men att hon ännu inte hunnit analysera resultatet av medarbetarenkäten.
"Vi kommer att ta stöd från vår HR-avdelning och försöka hitta ett sätt där vi kan ha en öppen och konstruktiv dialog för att identifiera orsakerna till svaren och hitta åtgärder", skriver hon i sitt mejl.