Sårbar med moderna id-handlingar

Mona Eliasson från Uppsala blev bestulen på pass och plånbok och hamnade i ett moment 22. Utan id-handling kunde hon inte ansöka om nytt id-kort. Och inte heller ta ut pengar eller ansöka om nytt pass.

Mona Eliasson med sonen Staffan.

Mona Eliasson med sonen Staffan.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-01-21 00:01
I början av januari blev Mona Eliasson bestulen under en tågresa från Göteborg till Uppsala. Hon blev av med pengar, pass, id-kort och bankkort. Mona Eliasson spärrade korten och gick till polisstationen för att skaffa nytt pass. Då fick hon veta att om hon inte kan visa upp någon id-handling måste hon ha med sig någon som kan styrka hennes identitet. Mona Eliasson kommer inte från Uppsala och har inga släktingar här. Och hennes man jobbar i Tyskland. Därför blev det problematiskt att få med sig någon till polisstationen. Men efter några dagar fick hon tag på en väninna som kunde följa med henne.
- Då visade det sig att det inte var bra nog. Det måste vara någon från närmaste familjen. "Jag har en syster men hon bor i Göteborg", sa jag. "Ja, men det är ju bara en dagsresa bort" sa polisen. De fattar inte hur svårt det är, säger Mona Eliasson.

Inga pengar
Mer än en vecka efteråt har Mona Eliasson fortfarande varken pass eller pengar. Ett nytt bankkort har skickats till henne, men koden som av säkerhetsskäl skickas några dagar senare har ännu inte kommit. Och inte förrän idag har hon fått tag på en nära anhörig som kan följa med henne till polisstationen. Det är hennes son, Staffan Eliasson, som har kommit hem från Norge. Nu sitter de båda på passexpeditionen i Uppsala och väntar på sin tur för att ansöka om nytt pass.
Vid det här laget har Mona Eliasson börjat bli lite stressad. Hon ska resa till Cuba om ett par veckor och behöver ordna visum.
- Lyckligtvis har jag kunnat låna pengar. Men det är ju inte alla som kan göra det. Tänk om man är nyinflyttad i stan och detta händer. Att be grannen om att få låna pengar är ju inte det första man vill göra, säger Mona Eliasson.

Tidigare godkänt
Förr om åren har polisen godkänt att även vänner och bekanta kan styrka en persons identitet. Men nu har reglerna skärpts.
- Det är en överrenskommelse mellan myndigheter som utfärdar identitetshandlingar för att begränsa kretsen som intygar vem som är vem. Man ska inte kunna gå ut och plocka in någon från gatan som ska intyga vem man är, säger Staffan Tilling, polisintendent, Rikspolisstyrelsen.
Hur ska man göra om man inte har någon nära anhörig?
- I sådana fall får man ta någon från hemtjänsten eller någon annan som man har en relation till.
Har det hänt att någon inte har kunnat få fram en anhörig och därför inte fått ansöka om pass?
- Nej, det har jag aldrig hört talas om.

Visar upp passet
Mona och Staffan Eliasson har väntat färdigt och går fram till kvinnan på passexpeditionen. Staffan visar upp sitt pass och kvinnan slänger en blick på det.
- Bara så att du vet är det där passet inte heller giltigt. Det har spruckit i kanten.
- Vad säger du? säger Mona Eliasson och ser uppgiven ut.
Kvinnan bakom disken tar passet och bänder det.
- Du hör ju själv hur det knakar.
- Men säg inte att jag får börja om från början nu, säger Mona Eliasson.
- Okej, jag godkänner det som legitimation nu. Men du kommer inte att kunna resa på det, bara så att du vet, säger kvinnan.
Mona Eliasson tackar och lånar några hundringar av sin son för att betala de 800 kronor som ett nytt pass och nytt id-kort kostar.
- Det här var obehagligt. Man blir så hjälplös utan pass och pengar. Men jag har förstått nu att man måste ha dubbla id-handlingar förvarade på olika ställen för att slippa hamna i sånt här, säger hon.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!