– Jag har en klump i magen. Det här är mina barns vardag. Ska de ha det såhär? säger Sarah Åkerstrand medan hon visar runt på skolgården.
– Här finns inget som stimulerar till lek och aktiviteter. Det är ju snarast en byggarbetsplats där barnen kan skada sig, trots att kommunen lovade att rusta upp skolgården under sommaren, säger hon och pekar på kablar som ligger framme och högar av lösa asfaltsbitar.
Sarah Åkerstrand är bara en av många föräldrar i Bälinge som upprörs över situationen. Hennes yngsta barn har precis börjat förskoleklass och kommer gå här fram till 2030, då det enligt planen ska finnas en ny skola i Bälinge.
Skolan är hårt sliten och har under många år varit för liten. Eftersom det länge funnits planer på en ny skola har inga större renoveringar gjorts. I våras kom kallduschen: personal och elever måste vara kvar i skolan sju år till. Dessutom behöver de tränga ihop sig ännu mer eftersom bygglovet för de baracker som rymt tre klasser och fritids gått ut. I den redan trånga huvudbyggnaden går det därför ännu fler elever från och med i höst.
– Man har inte plats för några grupprum. Jag tycker synd om de elever som behöver särskilt stöd, säger Sarah Åkerstrand.
Efter hård kritik från föräldrar och lärare lovade Uppsala kommun i våras att rusta upp skolan under sommaren vad gäller underhåll och ytskick. Det har definitivt blivit finare på sina håll, men flera saker fungerar inte, menar Sarah Åkerstrand. Skolans speciella vakuumtoaletter har fortsatt att strula.
– De har slutat funka fyra gånger på tre veckor. Barnen håller sig tills de kommer hem.
Skolans duschar och omklädningsrum går inte att använda, säger hon, vilket utesluter idrottsaktiviteter som gör barnen alltför svettiga.
Sara Åkerstrand berättar att en korridor i skolan av utrymmesskäl används både som kapprum, grupprum och undervisningsrum. Den är så dåligt ljudisolerad att barnen får svårt att höra läraren i klassrummen intill. Dessutom ska en tung dörr till ett klassrum ha ramlat ner och då varit nära att träffa en elev.
– När vi frågar kommunen vad de ska göra säger de bara att saker är påbörjade.
Carl Ljunggren, fastighetsdirektör på Uppsala kommun, uppger att planen för att rusta upp skolan sträcker sig ända till skolstarten 2024.
– På det stora hela håller tidsplanen. Men jag kan förstå att man blir frustrerad om man väntat sig något annat, säger han.
Är det något du själv tycker är extra viktigt att åtgärda snarast?
– Det är svårt att lyfta något särskilt. Vad gäller utemiljön ska vi börja jobba med den nu i höst för att eleverna ska få vara med i utformningen. Samma sak med toaletterna: vi vill höra med eleverna vad som kan göras för att toaletterna ska kännas trevligare.
Varför blir det fortsatt stopp i toaletterna?
– Det håller vi på att undersöka. Men vi är där och spolar igenom rören en gång i veckan för att förebygga problem.
Hur kunde en tung dörr lossna?
– Dörren hade ställts upp med hjälp av en stol som bildade en hävstång så att dörren släppte från gångjärnen. Dörrarna har nu säkrats så det inte ska hända igen men skolan har ändå beslutat att dörrarna inte får ställas upp på detta sätt. Nya dörrar är beställda.
Det är en sliten skola. Finns det fler saker som kan vara farliga?
– Det har gjorts en genomgång och jag har inte uppfattat att det skulle finnas några utpräglade riskområden.