Saradagen i Linnéland
Carl von Linné hustru Sara Lisa var inte ett dugg intresserad av hans arbete. Men utan henne hade han inte blivit så framgångsrik. På lördagen uppmärksammades hon på Linnémuseet.
Guiden Anna-Lena Forsberg visade runt i Linnémuseets lokaler.
Foto: Patrik Lundin
Men när fruntimmersveckan i går inleddes med Saradagen passade Linnémuseet på att återuppliva visningen I Sara Lisas gömmor från 2005 där fru Linnés förråd av porslin och textilier visas.
- Sara Lisa satt inte försagd i ett hörn. Nej, hon skötte allt utom vetenskaperna. Uppfostrade barnen, ledde tjänstefolkets arbetet och familjens båda jordbruk, berättar guiden Anna-Lena Forsberg.
År 1739 gifte de sig i Dalarna. De hade träffats fem år tidigare genom vänner då Sara Lisa var 17 år. Carl von Linné ansågs ha gjort ett kap när han, en enklare prästson, fann Sara Lisa som kom från en välbärgad läkarfamilj. Men i likhet med de flesta kvinnor på den tiden hade hon ingen högre utbildning.
- Hon hade helt säkert inget intresse för Linnés arbete och hon deltog inte alls i det akademiska livet. Men sköter ingen hushållet kan man inte ägna sig åt vetenskapen, säger Anna-Lena Forsberg för att understryka Sara Lisas värde.
Tyvärr finns inga bevarade brev från henne. Men från Carl von Linné finns många. Och när Sara Lisa 38 år gammal insjuknade i Uppsalafebern, ett slags malaria, skrev han till sina vänner att han inte visste vad som skulle bli av honom om hon dog av febern så som ett av deras sju barn gjorde. När faran blåst över kände sig Linné "som utsläppt från ett fängelse".
I skildringar från Linnés lärjungar beskrivs Sara Lisa som barsk och hård. Och visst var hon en person med stark vilja, säger Anna-Lena Forsberg. Men det var också Linné.
UNT: Så, var de lyckliga då?
- Ja, det tror jag att de var! Det var nog så väl som det kunde med två så starka personligheter, säger Anna-Lena Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!