Sant och falskt om cannabis
Efter att artikeln om Sandra som använde hasch och marijuana publicerades på Kaktus den 18 december har flera anonyma mejl kommit till Kaktus redaktion. I några av dem står att det finns felaktigheter i artikeln: att cannabis inte är farligt och att Sandra inte har kunnat bli beroende av hasch eller marijuana.
Foto:
Finns det vetenskapliga bevis för att cannabis är farligt?
— Effekterna av cannabisrökning är sällan dramatiska, men cannabis är skadligt. I november förra året redovisades stora vetenskapliga studier från Australien, Nya Zeeland och Sverige som visar klara samband mellan cannabisrökning och psykisk sjukdom. Dessutom är ju tobaksrökningens skador väl dokumenterade — de drabbar även haschrökaren.
Kan man bli beroende av cannabis? Hur mycket måste man röka i så fall?
— Beroende tar tid att utveckla men det verkar som om olika personer blir beroende olika snabbt. Inom narkomanvården i Lund har man sedan många år ett behandlingsprogramför vanemässiga haschrökare. Erfarenheter därifrån visar att de har haft abstinensbesvär, det vill säga symtom på beroende.
Kan man verkligen dö av cannabisbruk?
— Några svenska undersökningar visar att så faktiskt kan ske, även om det inte är vanligt. Ruset kan hos en del individer utlösa handlingar som kan leda till olyckor. Under påverkan ökar också benägenheten att man tar någon annan drog och det ökar riskerna.
Har staten något att vinna på att överdriva riskerna med cannabisbruk?
— Sverige följer FN:s narkotikaregler och den svenska narkotikapolitiken utgår ifrån att tungt missbruk inleds med bruk av cannabis. Men att överdriva riskerna motverkar sitt syfte. Förresten är det illa nog som det är.
Är den svenska narkotikapolitiken framgångsrik?
— Det är svårt att veta vad politiken kan göra, men den pekar i alla fall ut en riktning. Det förs en intensiv kamp — inte bara mot narkotika utan också mot tobaksmissbruk — och den kampen blir inte lättare om man skulle lätta på reglerna för användning av cannabis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!