Sanningen bakom sommarmyterna

Du ligger på playan, mätt efter en smaskig picknicklunch, och börjar bli sugen på att ta ett dopp. Men hur var det nu, hur länge måste man vänta med badet efter att man har ätit? Och vågar man äta något som varit i rumstemperatur under rötmånaden? Här får du sanningen bakom de vanligaste sommarmyterna!

Det är inte så farligt att avsluta middagen med ett dopp, enligt Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

Det är inte så farligt att avsluta middagen med ett dopp, enligt Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

Foto: David Magnusson/Scanpix

Uppsala2009-07-14 07:02
Sommarmyt 1:
Vissa människor är myggmagneter

Varför kan vissa sitta helt oantastade i ett moln av myggor, medan andra blir uppätna så fort de sticker ut näsan? Är vissa människor godare för myggor än andra?
Ja, så är det, berättar Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
- Vissa klarar sig undan, andra blir helt överhopade av mygg. Varför det är så vet man inte riktigt, men det har med kroppslukten att göra på något sätt, säger han.
Den som är en myggmagnet kan pröva olika knep för att slippa bli stucken, utöver att använda de myggmedel som finns på marknaden. Att äta massor av vitlök kan funka liksom att hälla i sig alkohol, även om det sistnämnda inte är något Lars-Åke rekommenderar.
- Att smeta in sig med saker som myggen tycker luktar illa kan också funka, till exempel malört, lavendel eller baldersbrå. Men något som funkar för alla finns inte, säger Lars-Åke Janzon.


Sommarmyt 2:
Fästingar är farliga

Du passerar ett alsnår på din kvällspromenad och blir påhoppad av en fästing som suttit där och lurpassat på dig. Nu ska du dränka den i smör för att få bort den, sedan har du troligen fått tbe som man dör av. Eller borrelia som ger hjärnhinneinflammation.
Nej nej, fästingen satt inte och lurpassade på dig i snåret. Fästingar finns lite här och där i gräset och att en av dem lyckades ta sig ombord på dig var i det närmaste en slump. Försök inte dränka den i smör eller diskmedel utan dra ut den långsamt med pincett, så nära huden som möjligt.
Med allra största sannolikhet får du inte heller tbe, den virusinfektion som fästingar kan bära på. Förra året drabbades 224 personer av tbe, och bara en tredjedel av de drabbade brukar få komplikationen hjärnhinneinflammation. Dödligheten i tbe är mindre än en procent. Borrelia är vanligare, runt 10 000 svenskar drabbas varje år, och kan visserligen ge kvarstående besvär om den upptäcks sent. Men om man är aktsam på ringformade utslag och söker vård om man misstänker borrelia botas det med en penicillinkur.

Sommarmyt 3:
Det är farligt att bada när man har ätit

Hoppade barnen i plurret med munnarna fulla av mariekex nu igen? Lugn, de får inte kramp av att bada direkt efter maten. Tvärtom är det större risk att drabbas av kramp om man inte har ätit, enligt Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.
- Har man för lite energi i kroppen är risken för kramp större helt enkelt, säger han.
Anders Wernesten tror att anledningen till att myten lever kvar är att den är så bekväm.
- Det handlar nog ofta om att de vuxna vill vila lite efter maten, säger han.
Den vanligaste orsaken till kramp är annars att man har överansträngt en muskel. Ofta försvinner krampen efter någon minut, men man kan försöka få den att släppa genom att massera eller sträcka ut muskeln.


Sommarmyt 4:
Man blir matförgiftad under rötmånaden

På sommaren ska man frakta maten i obruten kylkedja från affären till tallriken, annars kommer den ruttna och orsaka magknip. Eller, hur ligger det egentligen till med rötmånaden?
Enligt den gamla bondepraktikan infaller rötmånaden mellan den 23 juli och 23 augusti. Det är den tid på året då luftfuktigheten och värmen ofta är som högst, vilket gör att bakterier och mögel frodas. Men i dag med våra moderna tillverkningsmetoder, bättre hygien och möjlighet att förvara maten svalt är rötmånaden något de flesta klarar sig igenom utan att bli matförgiftade. Även om det förstås är bra att vara extra noggrann med hanteringen av mat när det är varmt ute och fuktigheten ökar risken för att maten ska mögla. Några tips är att alltid tvätta händerna innan man lagar mat, att inte låta maten stå framme och sänka temperaturen i kylskåpet till fem grader under den varmaste perioden.


Sommarmyt 5:
Huggormsbett är inte värre än getingstick

Ett bett från en huggorm är inget att gå i taket över, det är knappt värre än ett getingstick säger myten. Men hur farligt det är beror faktiskt på vem du är. I de flesta fall är bettet ofarligt, men innan du har blivit biten vet du inte hur du reagerar på bettet. Symtomen varierar från en obetydlig svullnad till illamående och chock eller en allergisk reaktion. Blir du biten ska du alltid åka till sjukhuset. Den bitna kroppsdelen ska hållas stilla och högt. Försök inte suga ut giftet, kyla, värma eller snöra av den bitna kroppsdelen. Låt i stället bettet vara i fred efter att du tvättat runt såret med tvål och vatten.
Men risken att du skulle bli biten är rätt liten. Varje år blir cirka 300 personer i Sverige huggormsbitna, och av dem behöver ett 30-tal vård på sjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om