Sänkt tryck vid stroke kan vara farligt

Att i akutskedet sänka blodtrycket förbättrar inte prognosen för patienter som insjuknat i en hjärninfarkt eller en hjärnblödning. Tvärtom verkar den blodtryckssänkande behandlingen snarare göra mer skada än nytta.

Uppsala2011-02-11 17:21

Det framgår av en studie kring blodtryckssänkande behandling vid akut stroke, som på fredagseftermiddagen publicerades i nätupplagan av den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet.
– Utifrån våra nya resultat finns skäl att skriva om en del lokala vårdprogram, som rekommenderar blodtryckssänkande behandling även i akutskedet av en hjärnblödning eller en hjärninfarkt, säger professor Andreas Terent vid Akademiska sjukhusets strokeenhet.

Han är en av de ansvariga för studien, som omfattar drygt 2 000 patienter vid 146 sjukhus, däribland Akademiska sjukhuset, i nio nordeuropeiska länder.
Flera av de normala kontrollmekanismerna för blodtrycket fungerar dåligt under en akut stroke och vid ankomsten till sjukhuset hade alla patienterna förhöjt blodtryck. Där fördelades de med slumpens hjälp till en grupp som under en vecka fick det blodtryckssänkande läkemedlet candesartan och en grupp som under samma tid fick overksamma placebotabletter.
– Hypotesen var att en blodtryckssänkning skulle motverka svullnaden eller blödningen i hjärnan och på så sätt minska risken för att patienten skulle få bestående hjärnskador eller i värsta fall dö till följd av slaganfallet, säger Andreas Terent.
Den blodtryckssänkande behandlingen hade effekt såtillvida att blodtrycken under de sju dagarna genomgående var lägre i gruppen som fick candesartan än i gruppen som fick placebotabletter. Men blodtryckssänkningen förbättrade inte patienternas prognos.

Varken risken för att insjukna i en ny stroke eller hjärtinfarkt eller för att dö i någon sådan kärlsjukdom skilde sig mellan patienterna i gruppen som fick candesartan och patienterna i gruppen som fick placebo.
– Det fanns till och med en tendens att slaganfallet hade mer negativ effekt på den långsiktiga funktionsförmågan för patienterna som fått blodtryckssänkande behandling. Det stöder den försiktiga linje vi har här vid sjukhuset att inte sänka blodtrycket i akutskedet av en stroke, säger Andreas Terent.
Samtidigt betonar han att situationen är en helt annan i ett senare skede, när blodproppen eller blödningen försvunnit och blodflödet i hjärnan återhämtat sig.
– En rad studier visar att behandling av högt blodtryck både kan minska risken för att insjukna i stroke och förebygga återfall för dem som ändå drabbas. Men efter en akut stroke bör man nog vänta minst någon vecka med att sätta in sådan förebyggande blodtrycksbehandling, säger Andreas Terent.

FAKTA

25 000 insjuknar varje år
Stroke är samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning. Hjärninfarkt, som beror på att blodproppar täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan, är den i särklass vanligaste formen av stroke.
I Sverige insjuknar årligen mellan 25 000 och 30 000 personer i stroke och mellan 8 000 och 9 000 avlider till följd av slaganfallet.
Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Aav dem som överlever får cirka en femtedel handikapp som kräver hjälpinsatser dygnet runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!