Sänkt kolesterol gav ingen effekt

Astrazenecas blodfettsänkande läkemedel Crestor sänker ­kraftigt kolesterolhalten hos patienter som är så svårt njursjuka patienter att de be­höver dialysbehandling. Ändå minskar inte deras risk att insjukna och dö i någon hjärt-kärlsjukdom.

Uppsala2009-03-30 19:03
Det visar en internationell studie, som på måndagskvällen publicerades i nätupplagan av den ledande medicintidskriften New England Journal of Medicine samtidigt som den redovisades vid en stor hjärtkongress i Orlando, USA.

- Resultaten är en besvikelse. Nu måste vi försöka hitta andra vägar att sänka den enorma överrisken för hjärt-kärlsjuklighet hos denna patientgrupp, säger professor Bengt Fellström, överläkare vid Akademiska sjukhusets njursektion och initiativtagare till studien.
Studien har gjorts mot bakgrund av att det är vanligt att dialyspatienter, även när de inte har förhöjda kolesterolvärden, behandlas med kolesterolsänkande mediciner. Men inga kontrollerade studier har gjorts som påvisat att de har nytta av sådan behandling.

Den nya studien omfattar 2 776 dialysbehandlade kvinnor och män i åldrarna 50 till 80 år. Hälften har dagligen medicinerat med det kolesterolsänkande så kallade statinläkemedlet Crestor, hälften med till utseendet likadana overksamma placebotabletter.
Under de i genomsnitt drygt tre år som studien pågick dog nästan hälften av patienterna, varav 648 i någon hjärtkärlsjukdom.
Men trots att Crestor, till skillnad från placebo, sänkte halten av det så kallade onda kolesterolet med drygt 40 procent var både dödligheten ­totalt sett och dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar lika hög bland dem som fick Crestor som bland dem som fick placebo.
Behandlingen med Crestor påverkade inte heller risken för att insjukna i en icke-dödlig hjärtinfarkt eller stroke.

I andra grupper med hög hjärtkärlsjuklighet har behandling med statinläkemedel haft god skyddseffekt. Om patienter med mindre långt gången njursvikt, till skillnad från dem som behöver dialys, har nytta av behandling med statinläkemedel är fortfarande oklart.
Den frågan väntas få svar nästa år i en jättestudie i vilken bland annat Akademiska sjukhuset deltar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!