Sänkt blodtryck efter stroke minskar återfallsrisk

Oavsett om de har höga eller normala blodtryck kan patienter som haft hjärninfarkt, hjärnblödning eller en övergående syrebristattack i hjärnan ha stor nytta av behandling med läkemedel som sänker deras blodtryck.

Uppsala2001-10-02 00:01
Det visar resultaten av en internationell jättestudie, som publiceras i det senaste numret av den ledande medicinska tidskriften The Lancet.
— En mycket viktig studie, som bör leda till att betydligt fler patienter som insjuknat i stroke ges blodtryckssänkande behandling för att minska risken för återfall, säger medicine doktor Lena Kilander vid Samariterhemmet i Uppsala.
Samariterhemmet, Akademiska sjukhusets medicinklinik och Svartbäckens vårdcentral är tre av sammanlagt 172 centrer som deltagit i den så kallade Progress-studien, som omfattar drygt 6100 kvinnor och män som haft ett regelrätt slaganfall, för det mesta en hjärninfarkt, eller en så kallad övergående syrebristattack i hjärnan. Från Uppsala har drygt 50 patienter deltagit.

Lång oenighet
Progress-studien har gjorts mot bakgrund av att det länge rått oenighet om värdet av att sänka blodtrycket hos patienter som haft ett slaganfall i hjärnan. För bara tiotalet år sedan var den förhärskande uppfattningen i läkarkåren att blodtryckssänkande behandling i denna grupp till och med kunde vara farlig för patienterna.
— Med den nya studien ser vi att sådana farhågor varit ogrundade. Vi behöver inte vara rädda för att en blodtryckssänkning ska ha negativa effekter för patienterna, säger Lena Kilander.
I den nya studien fördelades patienterna med slumpens hjälp på en grupp som fick aktiv behandling med ett eller ? om läkaren bedömde att det var lämpligt ? två blodtryckssänkande mediciner och en grupp som fick behandling med overksamma placebotabletter.
De blodtrycksmediciner som användes var en blodkärlsvidgande så kallad ACE-hämmare, i 60 procent av fallen i kombination med en urindrivande medicin.
I de fall patienterna i utgångsläget hade högt blodtryck, vilket de hade i nära hälften av fallen, gavs dessa läkemedel som tillägg till deras ordinarie blodtryckssänkande medicin.

Återfall vanligare vid placebobehandling
Under de fyra år studien pågick drabbades 727 patienter på nytt av stroke. I drygt två femtedelar var det nya slaganfallet så allvarligt att det ledde till döden eller svåra bestående handikapp.
Såväl återfall i stroke i allmänhet som dödsfall eller bestående handikapp till följd av dem var klart vanligare bland dem som behandlats med placebo än bland dem som fick blodtryckssänkande medicin.
Allra lägst var andelen återinsjuknanden, dödsfall och bestående handikapp till följd av stroke bland patienterna som hade störst sänkning av blodtrycket genom behandling med både ACE-hämmaren och den urindrivande medicinen.
För dem var risken för att återinsjukna i stroke drygt två femtedelar lägre än för dem som behandlades med placebo. På köpet sänkte behandlingen också påtagligt risken för att de skulle insjukna och i värsta fall dö i hjärtinfarkt.

Viktigt fynd
— Ett mycket viktigt fynd är också att den blodtryckssänkande behandlingen gav ett lika högt skydd mot att återinsjukna i stroke för patienter med normala blodtryck som för patienter med höga blodtryck, säger Lena Kilander.
De blodtrycksmedel som använts i Progress-studien, ACE-hämmaren perindopril och det urindrivande läkemedlet indapamid, finns ännu inte tillgängliga som apoteksläkemedel i Sverige.
— Det finns dock inga skäl att tro att motsvarande behandling med någon av de ACE-hämmare och urindrivande mediciner som i dag finns tillgängliga i Sverige, inte skulle ge samma skyddseffekt, säger Lena Kilander.

UNT-fakta


Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning. Hjärninfarkt, som beror på att blodproppar täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan, är den i särklass vanligaste formen av stroke.
Varje år insjuknar i Sverige mellan 25 000 och 30 000 kvinnor och män i stroke. Därtill kommer flera tusen personer som får en så kallad TIA-attack till följd av tillfällig syrebrist i hjärnan.
Av dem som insjuknar i stroke avlider mellan 8 000 och 9 000 till följd av slaganfallet. Därmed är stroke den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Av dem som överlever stroke får cirka en femtedel så svåra handikapp att de kräver hjälpinsatser dygnet runt. Det gör stroke till den vanligaste enskilda orsaken till handikapp hos vuxna och den sjukdom som kräver flest vårddagar på sjukhus.
Återfall i hjärninfarkt kan förebyggas med en låg dos acetylsalicylsyra, samma ämne som i Magnecyl, och ibland en operation av halspulsådrorna. Ingen behandling har tidigare visats förebygga återfall efter både hjärninfarkt och hjärnblödning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om