Sänk julkraven och slipp stressen
Efter nästan fyra veckor av förberedelser är det äntligen dags att fira jul. Eller? För många innebär årets mest upphaussade helg bara en massa bråk och stress. Men det finns sätt att slippa undan julångesten.
Martina Kumpula
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Vardagsrumsgolvet skina. Svärmor vara glad. Barnen nöjda med alla sina julklappar, glöggen lagom varm, julbordet dignande. Pepparkakshuset ska vara precis som på bilden i kokboken, granen Disneylik. Brasan ska brinna och alla ska få ta från det undre lagret i chokladasken. Dessutom ska alla vara glada. Hela jävla tiden.
´
Att googla ordet "julstress" ger 26 200 träffar. Botemedlet till åkomman är enligt de flesta sajterna förberedelse. Förberedelse, förberedelse och återigen förberedelse. Mellan den 21-28 november ska amaryllisen sättas i kruka. Glögg och julstjärnor inhandlas. Resterande helger ska man ha pysselkväll, köpa julpynt, griljera julskinka, fixa granen och ha rimstuga med familjen.
Frågan är när man ska hinna med det. Hela december kantas ju av julavslutningar, luciafiranden, glöggpartyn och adventsbak.
Enligt mannen som en av kvällstidningarna kallar "stressdoktorn" kan man också göra vissa rörelser för att bli av med sin julångest. Tänk Stig-Helmer Olsson i Sällskapsresan. "Sträck armarna bakåt, skjut fram bröstet och gå bredbent några steg. Lek att du fått en medalj på bröstet, som du vill visa för andra. Skaka loss. Andas ut."
Elin Lundberg, familjeterapeut på familjeenheten i Sävja, menar att julstressen delvis beror på de senaste årtiondenas ökade kommunikationsmöjligheter. Genom internet kan vi jämföra vårt eget julfirande med hela världen. Den som vill frossa i dyra julklappar, överdådiga granar, hemgjort julgodis och klimatsmart julmat har alla möjligheter att göra det.
- För femtio år sedan kunde vi kanske jämföra oss med grannen, nu är vi överrösta av intryck om hur perfekt julen skulle kunna vara, och det skapar tyvärr en del stress, säger hon.
Under julen ställs hela tillvaron på sin spets. Firandet avslöjar hur goda relationer du har med dina släktingar, hur många julklappar du har råd att köpa och hur mysigt ni kan ha det tillsammans. Även om det inte kanske inte stämmer med verkligheten.
Men vad är det vi bråkar om egentligen?
- Det är främst pengar och gamla osämjor inom familjen som ger upphov till tjafs och ångest. Uttrycket "så har vi alltid gjort" skapar fler konflikter än vi kan ana. Så, lägg ner det, menar relationspedagogen Martina Kumpula.
För att helt slippa stress och press runt jul gäller det att fundera ut vad man själv vill med julfirandet. Och sedan, om man har en partner, jämföra förväntningarna med den.
- Man måste lära sig att kompromissa. Och man behöver faktiskt inte fira med hela släkten, köpa en massa julklappar, laga all mat själv, tokbanta tre dagar innan jul för att komma i klänningen och vrålstäda hela huset. Många känner att de måste tillfredsställa barnens förväntningar, men det barnen vill ha, är egentligen tid tillsammans med sina föräldrar.
Men, lever Martina Kumpula verkligen som hon lär? Nej, erkänner hon lite generat. Det blir flera än två julklappar till barnen. Och maten är hemlagad. Det är lättare sagt än gjort att göra sig av med förväntningarna.
- Men man behöver verkligen inte. Det är bara man själv som kan göra något åt kraven. Lägg ner Carl Larsson-julen och känn efter hur du själv vill ha det.
Så, svärmor kan alltså stanna hemma. Mamma scan kan stå för köttbullarna. Och vem dör av att granen barrar.
Men glöm för allt i världen inte jultrosorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!