Sandvik nyanställer i Gimo
Allt pekar uppåt för Sandvik Coromant i Gimo just nu. Sedan förra året har fabriken nyanställt drygt 150 personer och fram till årsskiftet behövs ytterligare ett 50-tal. Marknaden ser mycket ljus ut, inte bara i USA utan även i Asien och Europa, säger platschef Kjell Söderhäll.
Jessica Lindgren har arbetat på Sandvik Coromant i Gimo i två månader och än så länge sitter hon på monteringen. Men hon ser fram emot att snart få börja köra någon maskin.
Foto: Ingela Alm Söderman
— Ja, det såg tungt ut då, men under 2002 försämrades konjunkturen inte så kraftigt som vi hade befarat och därför kunde vi dra tillbaka varslen, säger Kjell Söderhäll.
Ett tjugotal av de varslade hade redan sökt sig till andra arbetsplatser och merparten av dem som accepterat erbjudandet om avtalspension fullföljde sina planer, men övriga blev alltså kvar. Och dessutom vände konjunkturen uppåt, vilket i sin tur ledde till att nyanställningar blev ett måste.
— Förra året anställde vi sammanlagt 107 personer. Samtidigt slutade 34, så anställningsnettot blev 73 personer plus, säger Kjell Söderhäll.
Den positiva trenden från 2003 har fortsatt under 2004 och hittills i år har 46 personer anställts. 17 har slutat, så uppgången i antalet anställda är just nu 29.
Gärna kvinnliga sökanden
Två av de nyanställda är Lena Pettersson och Jessica Lindgren. Den ena civilingenjör, den andra operatör och båda lika välkomna i företaget. Kvinnliga sökanden ses nämligen med mycket blida ögon, då Sandvik Coromant av tradition är en mansdominerad arbetsplats.
— I dag är ungefär 25 procent av våra medlemmar kvinnor. Bland tjänstemännen är motsvarande siffra något högre, ungefär 30 procent, men till båda grupperna ser vi gärna kvinnliga sökanden och dessutom vill vi ha en blandning i åldrar. Yngre och äldre kompletterar varandra jättebra, säger Yngve Gustavsson, ordförande i Metallklubben.
Jessica Lindgren från Östhammar gick hotell- och restauranglinjen på gymnasiet. Nu är hon 23 år och efter att i flera år sökt arbeten men inte fått annat än tillfälliga jobb, bestämde hon sig för att byta inriktning.
— Via arbetsförmedlingen kunde jag gå Teknikcentrums industritekniska utbildning på Bruksgymnasiet i Gimo och för att kunna stanna kvar i hemkommunen sökte jag sedan jobb på Sandvik.
För knappt två månader sedan, och bara tre dagar efter att hon avslutat den nära 40 veckor långa kursen på Bruksgymnasiet, anställdes hon på en avdelning där borrar och fräsar tillverkas.
— Än så länge sitter jag på monteringen. Här hamnar alla till en början, men jag längtar tills jag får köra maskin. Det är ju det jag är utbildad till.
Jessica Lindgren trivs på sin nya arbetsplats och det gör även Lena Pettersson. Hon är 38 år, bor i Vattholma och arbetar sedan i februari i år som produktionstekniker. Det innebär att hon både hjälper till att få produktionen att flyta så smidigt som möjligt och att utveckla tekniken.
— Det är stimulerande att arbeta i produktionen och det händer saker hela tiden. Dessutom går det utmärkt att pendla. Jag åker bil via Österbybruk och det är nästan ingen trafik alls i min körriktning, säger hon.
Ökad efterfrågan
Ledningen för Sandvik Coromant följer konjunkturväxlingarna noga, så långt fram det är möjligt att överblicka. För närvarande är det fram till årsskiftet och enligt platschef Kjell Söderhäll ser marknaden lovande ut i hela världen.
— USA är vår största enskilda marknad och där går det bra. Men vi har också stora framgångar i Asien, främst då i Kina och Japan, och nu kommer även Europa.
För att möta den ökade efterfrågan måste produktionen höjas och lagret bli större, vilket i sin tur kräver fler anställda i företaget. Sandvik Coromant söker hela tiden personal via sin hemsida på internet, både operatörer med teknisk kompetens och tekniker med någon form av ingenjörsutbildning, och fram till årsskiftet uppskattas behovet vara omkring 50 nyanställningar.
Vidare arbetar företaget hårt för att minska antalet sjukskrivningar och insatserna läggs främst på att få de långtidssjukskrivna att komma tillbaka till arbetet.
— Just nu har vi sammanlagt 120 långtidssjukskrivna och hälften av dem har vi lyckats få tillbaka på halvtid. Det är stor skillnad mot tidigare och därför hoppas vi nu att den negativa trenden har brutits, säger Kjell Söderhäll.
På mindre än tre år har stämningen på Gimoverken gått från orolig och i en del fall uppgiven, till att nu andas framtidstro och optimism. Och det inte bara inom ledningsgruppen, utan även bland de anställda och från de fackliga organisationerna.
— Vi har lyckats matcha Gimo med övriga världen och det ska vi fortsätta med, avslutar Kjell Söderhäll.
FAKTA
Sandvik Coromants fabrik i Gimo är Sandvik-koncernens huvudenhet för produktion av verktyg och vändskär och allt som tillverkas där går på export till något av centrallagren i Holland, USA eller Singapore.
Gimoverken har i dag ungefär 1550 anställda. Av dessa bor 44 procent i Gimo och 90 procent i Östhammars kommun. Omkring 100 personer, mestadels tjänstemän, pendlar till Gimo från Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!