Samverkansavtalet uppsagt

Samtliga fackliga organisationer har sagt upp samverkansavtalet med Uppsala kommun, såväl inom som utanför skolan, något som vittnar om stora svårigheter att komma överens i arbetsmiljöfrågorna.

Uppsala2005-09-05 00:00
En punkt som Arbetsmiljöverket kritiserar Uppsala kommun för är bristen på samverkan med arbetstagarna. Att de fackliga organisationerna har sagt upp samverkansavtalet med Uppsala kommun är enligt Arbetsmiljöverket ett tecken på detta.
Lärarnas Riksförbund har vid flera tillfällen drivit Uppsala kommuns avtalsbrott i tvistemål — och har fått rätt. När man i början av vårterminen insåg att kommunen trots detta inte ändrade inställning valde man att säga upp samverkansavtalet.
Sedan tidigare har bl a Kommunal, SKTF, Lärarförbundet, Saco och Vårdförbundet sagt upp sina samverkansavtal med Uppsala kommun eftersom man ansett att kommunen inte följer dem. Risken är därför stor att arbetsmiljöarbetet på alla kommunala arbetsplatser, inklusive skolan, blir lidande av detta.
— Utbildningsinsatserna var bristfälliga, kommunikationen med kommunledningen var dålig och beslut fattades på skolorna utan att samverkansgrupperna hade fått yttra sig. Trots att vi vunnit flera tvistemål om avtalsbrott såg vi inte någon förändring i kommunens sätt att arbeta. Därför valde vi att säga upp avtalet, berättar Katarina Reineck på Lärarnas Riksförbund.
— Det är mycket viktigt att vi får till stånd ett nytt samverkansavtal med facket så fort som möjligt, säger Uppsala kommuns grundskolechef Per Pettersson.
— Ett nytt avtal förhandlas fram just nu, där vi också kommer att försöka knyta samman samverkansgrupperna som behandlar arbetsmiljöfrågorna med utvecklingsgrupperna som planerar inför framtiden.
Att Uppsala kommun inte följt samverkansavtalet med fackförbunden beror enligt kommunen på "barnsjukdomar" och att man efter den stora omorganisationen tappade bort de kontaktytor inom samverkansfrågorna som funnits tidigare.
— Under våren tycker jag att kontakterna med facken har blivit betydligt bättre. Vi hade problem direkt efter omorganisationen, men vi har kommit till rätta med dem, säger Karl Grönlund, chef för barn- och ungdomsenheten på Uppsala kommun.

UNT-Fakta


Samverkansavtal
Samverkansavtalet mellan arbetsgivaren och facket är avsedd som en grund för samtal om arbetsmiljö, personalutbildning, rehabilitering och hälsofrågor. I avtalet framgår hur samverkansgrupper på arbetsplatserna ska arbeta och vilka befogenheter de har. Medbestämmandelagen (MBL) gäller om samverkansavtal saknas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!