Det visar en svensk-vietnamesisk studie som publiceras i den välrenommerade facktidskriften PLoS Medicine.
– Det är tydligt att det går att nå fantastiska resultat till låg kostnad genom att aktivera lokalsamhällena i arbetet för en bättre barna- och mödravård, säger Lars-Åke Persson, professor i internationell barnhälsovård vid Uppsala universitet, som lett studien.
Studien omfattar 90 kommuner i nordöstra Vietnam. I hälften upprättades grupper med hälsoarbetare, lokalpolitiker och representanter för kvinnoorganisationer som arbetade med att upptäcka, prioritera och ta fram åtgärdsplaner för hälsoproblem under graviditeten och upp till en vecka efter förlossningen. Övriga kommuner utgjorde en jämförelsegrupp.
Efter två års uppbyggnadsarbete sågs påtagliga effekter det tredje året. Då var dödligheten bland nyfödda i kommunerna med lokala hälsogrupperad hälften så hög som i jämförelsekommunerna.
– Sannolikt bidrog flera olika lokalt anpassade åtgärder till detta dramatiska resultat. Mest påtagligt var att kvinnorna i kommunerna med hälsogrupper i slutet av graviditeten nåddes av vården dubbelt så ofta som i jämförelsekommunerna, säger Lars-Åke Persson.
Forskarna tror att den använda modellen kan fungera bra för att få ner dödligheten bland nyfödda även i andra länder i södra Asien och Sydostasien. Hela artikeln kan läsas på http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001445