Hur har vintern varit tycker ni? frågar samtalsledaren Karin Edsjö.
– Nej, nej vinter, det är tråkigt, svarar Rose Akello Ochaya.
– Två månader, det räcker, det är sex månader här i Sverige, säger Jimale Ekrem Akay
De sitter runt ett bord i ett konferensrum i Uppsala tillsammans med de andra deltagarna i Medspråk, Medborgarskolans satsning på språkträning i svenska. Vädret talar de mycket om, men också om Vasaloppet, SM-finalen i bandy och Internationella kvinnodagen.
Karin Edsjö frågar om någon av dem har försökt att åka skridskor eller skidor. Alla brister ut i skratt. Jimale Ekrem Akay pekar på de andra deltagarna och förklarar att de alla kommer från varma platser: Iran, Eritrea, Uganda, Somalia och Kurdistan. De har en sak gemensamt: de har ingen att tala svenska med. Ingen förutom lärare och elever på SFI-undervisningen och så Karin Edsjö, en pensionerad psykolog som på ideell basis träffar dem en gång i veckan.
– I mitt jobb arbetade jag mycket med nya svenskar, jag saknade det. Det gav mig så mycket tillbaka. Jag vet att det är jättesvårt för nyanlända att hitta någon att prata svenska med, det är sorgligt, men så är det, säger Karin Edsjö.
Hon tycker att det saknas naturliga mötesplatser. Mötesplatser som nu Medborgarskolan försöker att skapa genom Medspråk, samtalsgrupper där svensktalande möter människor som vill lära sig svenska. Tanken är att diskussionerna ska kunna handla om nästan vad som helst.
Rose Akello Ochaya berättar engagerat om när hennes dotter såg snö för första gången och tar händerna till hjälp när orden inte räcker till. Jimale Ekrem Akay vill prata om det stundande kurdiska nyåret, en viktig folkfest.
– För kurderna är det inte bara nyår, det är frihet, berättar han.
Medspråk är stort i många andra delar av landet, men i Uppsala har genomslaget varit mindre. Nu satsar Medborgarskolan för fullt. Samarbeten har utarbetats med bibliotek och förskolor i Uppsala och nya grupper har startats, sex i centrala Uppsala och tre i Gottsunda och Sävja.
– Det är folkbildning när den är som bäst, ett ömsesidigt kulturellt utbyte, säger Ingela Berggren verksamhetschef vid Medborgarskolans Uppsalakontor.
Deltagarna i medspråksgruppen har bott i Sverige i mellan två och fem år.
– Varje dag efter skolan jag går hem och pratar inte svenska. Det är inte bra för mig, jag vill studera, jag vill jobba! utbrister Rose Akello Ochaya och slår ut med armarna.
– Kanske kan ni prova med grannarna eller förskolepersonalen, försöker Karin Edsjö.
Men Rose Akello Ochaya rycker på axlarna.
– De säger bara hej, hej.
Att lära sig svenska är inte lätt, konstaterar de alla, men de tvivlar inte på att det går.
– Sakta, sakta kommer, säger Alemtsehai Tsegay Drar.