Samtal med polisen efter ingripanden

I framtiden kan det bli rutin att personer som känner sig illa behandlade av polisen i Uppsala kallas till ett möte med de inblandade poliserna för att diskutera igenom vad som hänt. Det uppger länspolismästare Göran Lindberg.

Polismästare Göran Lindberg

Polismästare Göran Lindberg

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2004-01-24 00:00
En person som påstår sig ha blivit kränkt av polisen i Uppsala och som inte kan komma över det som hänt ska inom kort delta i ett samtal med den berörda polismannen. Göran Lindberg ska fungera som samtalsledare.
- Det är första gången jag deltar i något liknande. Jag är beredd att verka för att Uppsalapolisen inför den här typen av samtal som rutin om någon uppger sig ha blivit illa behandlad.
Tanken är att samtalet ska vara "respektfullt och reflekterande".
— Även om ingen av parterna tar på sig skulden kan polisen ge en förklaring till varför man agerat som man gjort. I synnerhet ifall det rör sig om en person som varit påverkad kan det vara bra att dialogen fortsätter i nyktert tillstånd.
Göran Lindberg menar att ett av problemen i sammanhanget är att rättsväsendet är dåligt på att förklara varför anmälningar till exempel mot polisen skrivs av utan åtgärd.
En sådan förklaring skulle medborgarna kunna få vid de samtal som länspolismästaren överväger att införa.

Etikutbildning
Uppsalapolisen arbetar på flera sätt för att motverka dåligt bemötande:
Alla anställda har genomgått en etikutbildning.
Samtliga anmälningar mot Uppsalapolisen de senaste åren granskas i ett särskilt projekt.
Alla poliser under utbildning har en handledare som fokuserar på bland annat etikfrågor.
En civilanställd "skuggar" en grupp patrullerande poliser för att se hur de bemöter folk ur jämställdhetsaspekt men observerar även deras beteende i övrigt.
Att det kan förekomma övertramp är inget Göran Lindberg förnekar.
— Uppsalapolisen gör ungefär 45 000 utryckningar under ett år och det vore konstigt om vi aldrig gjorde fel. Men från det till att säga att dåligt bemötande ofta förekommer är steget långt.
Enligt Göran Lindberg görs ungefär ett 90-tal anmälningar per år mot poliser i länet.
— Det innebär att 0,2 procent av alla ingripanden anmäls. Även om mörkertalet skulle vara tre gånger så stort kommer vi inte ens upp i en procent av alla ingripanden.

Olika förklaringar
Göran Lindberg menar att anmälningarna kan ha en rad förklaringar.
- Ett ingripande från polisen innebär ofta ett angrepp på den berörda personens integritet. Det är självklart att många som varit med om en sådan situation inte känner sig nöjda.
- I en del fall har alkohol funnits med i bilden vilket gör att anmälaren kan ha missbedömt situationen. I andra fall har poliser anmälts för att ha använt våld, men många gånger har polisen större rätt att bruka våld än vad folk tror.
UNT: Vilka möjligheter har en person med låg social status att få rätt mot polisen om ord står mot ord?
- Lika stora möjligheter som alla andra medborgare. Under utredningarna behandlas alla lika.
Om en vanlig medborgare hade agerat på samma sätt som Anders Björck påstås ha gjort under nyårsnatten, hur stor är sannolikheten att den personen hade omhändertagits av polisen?
— Ett mer erfaret befäl hade nog snabbare gjort klart att uppträdandet var olämpligt och personen kunde ha blivit avvisad från platsen. Den enda skillnaden var nu möjligtvis att det blev en onödigt utdragen diskussion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om