Sämre mat när förskolor sparar

Den ekologiska ambitionen minskar. Och guldkantsdagarna blir färre. Det blir resultatet när kommunen måste spara på förskolematen.

Mer grönt på tallriken kan bli en konsekvens när förskolorna måste spara på maten.

Mer grönt på tallriken kan bli en konsekvens när förskolorna måste spara på maten.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-01-10 09:01

Utbildningsförvaltningen kunde erbjuda en uppräkning på en procent av kostnaderna för maten. Och det räcker inte för att täcka ökade kostnader för råvaror och löner som ligger på ungefär 3 procent. Mellanskillnaden blir drygt en miljon kronor.

Resultatet blev att man presenterade ett förslag som innebär att man bromsar in den planerade ökningen av andelen ekologisk mat i förskolan. Samtidigt minskar man på vad man kallar "guldkantsdagar", det vill säga dagar då maten på förskolan är extra festlig.

– Det kan också bli någon mer vegetarisk rätt på menyn. Men det är viktigt att framhålla att det är fortsatt god kvalitet på maten. Men har man tufft med ekonomin får man anpassa sig efter det, säger Björn Carlsson, måltidschef på Kost och Restaurang inom kommunen.

Andelen ekologisk mat på förskolan ligger i dag på drygt 30 procent. Den ursprungliga planen var att öka det något till 2016 på vägen mot en 100-procentig andel ekologiskt år 2023.

– Men vi får ta en tillfällig timeout. Jag hoppas att vi ska kunna jobba vidare och satsa på det ekologiska under 2017, säger Björn Carlsson.

Samtidigt fortsätter lokalkostnaderna inom förskolan att öka, delvis som en följd av att man tar nya lokaler i bruk under 2016. Den totala hyran ökar från 128 miljoner till 137 miljoner kronor, motsvarande en ökning på 7,6 procent. Men också priset per kvadratmeter stiger med 4 procent, enligt budgeten för 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om