Sämre kontroll av skolmaten

Miljönämnden vill minska kontrolltiden för Uppsala kommuns livsmedelsverksamheter, vilket medför att de samtidigt minskar sina egna kostnader. Förslaget gäller mindre förskolor och äldreboenden, verksamheter som har en målgrupp som löper större risk att bli matförgiftade.

Uppsala2007-09-15 16:49
Att vissa livsmedelsanläggningar behöver kontrolleras oftare än andra beror bland annat på vilken målgrupp som ska äta av maten. Barn och äldre har sämre immunförsvar och det är lättare för dem att bli smittade av bakterier i maten. Därför kräver anläggningar som serverar mat till den målgruppen mer kontroll än andra livsmedelsanläggningar.
Från att det nya kontrollsystemet för verksamheter som hanterar livsmedel infördes förra året har mindre förskolor, dagis och äldreboenden varit i riskklass ett, vilket är den klass som har flest kontrolltimmar per år. De som ligger i den klassen har minst 16 kontrolltimmar per år.

Efter att miljökontoret gjort en utvärdering av kontrollsystemet bland 846 av Uppsalas livsmedelsanläggningar vill miljönämnden nu att en del av kommunens egna verksamheter ska kategoriseras i en annan klass och därmed få färre kontrolltimmar. Färre kontrolltimmar betyder även lägre kostnader för kommunen. Förslaget gäller mindre förskolor, dagis och äldreboenden. Drygt 250 kommunala anläggningar kan komma att få justerad tid om kommunfullmäktige godkänner miljökontorets och miljönämndens förslag.
Även gatukök kommer att påverkas av justeringen. I detta fall handlar det om ett 100-tal anläggningar som kommer att få mindre kontroll. Anledningen är att de hanterar såkallade pannfärdiga portionsstyckade produkter vilket är ett relativt säkert sätt att servera mat på.

Varför dessa justeringar görs beror på att miljökontoret inte visste vid införandet av det nya systemet exakt hur lång tid det skulle ta att kontrollera olika verksamheter.
- Från början trodde vi att de här verksamheterna hade fått en rättvis siffra, men nu har vi förstått man kan göra kontroll på kortare tid och då ska man inte behöva betala för längre tid, säger Urban Westling, ordförande i kommunens miljönämnd.
Han tycker fortfarande att barn under fem år och äldre tillhör en riskgrupp, men menar att det inte går att motivera att miljökontoret ska göra så många kontrolltimmar under ett år i verksamheter som är såpass små. Att nämnden har hamnat i en jävig situation eftersom man genom sitt beslut minskar utgifterna för kommunen tycker han inte.
- Nu förstår jag inte vad du menar. Skulle vi i nämnden föreslå en förändring bara för att det skulle gynna en del av den kommunala verksamheten och minska deras kostnader? Så är det verkligen inte, säger han.

Men finns det inte en risk, när man justerar tiden för vissa, att andra privata verksamheter tycker att de är orättvist bedömda och får betala för mycket?
- Alla har möjlighet att överklaga beslutet om vilken riskgrupp de befinner sig i och hur många kontrolltimmar de måste betala för. En del har gjort det, men i det flesta fall bedömer länsrätten att de har tilldelats rimlig tid, säger Urban Westling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om