Samordnad funktion för språkvård till Uppsala
För att stärka språkvården bedömer regeringen att det behövs en förstärkt och samordnad språkvårdsorganisation som kan rymma ökade insatser för svenska språket, de nationella minoritetsspråken, det svenska teckenspråket och andra övergripande språkpolitiska frågor. En ny statlig språkvård förslås organiseras och samordnas med myndigheten Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI) i Uppsala från och med 1 juli 2006
- Det här handlar mer om att vi får ett utvidgat samordnande ansvar än om en helt ny myndighet. Det är oklart om det kommer att innebära några nya tjänster alls till Uppsala. Men vi är positiva till förslaget. Det är bra att språkvården samordnas, säger Margareta Swahn, chef för dialektavdelningen vid SOFI.
En organisationskommitté ska nu tillsättas. Först senare kommer det att stå klart hur arbetet ska organiseras.
I dag sköts språkvården till en del av två ideella föreningar, Svenska språknämnden och Sverigefinska språknämnden, som i huvudsak finansieras med statliga medel. Tanken med samordningen med SOFI är att få en mer effektiv myndighet med större slagkraft.
Mer begripligt
Den nya myndigheten ska exempelvis arbeta med att ge stöd till språkanvändning vid olika myndigheter. Ett av målen med regeringens språkpolitik är att göra den offentliga svenskan vårdad, enkel och lättbegriplig.
Samtidigt som regeringen satsar på en ny myndighet som ska vårda det svenska språket vill man dock se mer av engelskan i forskarsammanhang.
— Vi bör eftersträva internationalisering av forskningsresultat, även när det gäller humaniora, så att resultaten blir tillgängliga för en internationell forskarkår, säger kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky till Tidningarnas telegrambyrå.
I regeringen språkproposition betonas även insatser för att utveckla språkundervisning såväl i svenska som i olika modersmål. Regeringen vill också satsa på läsfrämjande insatser och främja dialekter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!