Under strålande sol och hög stämning har människor i alla åldrar samlats utanför bygdegården i Stavby. Själva traktorracet startar klockan sju, men de som är där två timmar tidigare behöver varken bli uttråkade eller hungriga.
Här finns både hamburgerstånd, politiska partier och en hoppborg. Furuhöjdskyrkan i Alunda erbjuder gratis backklättring för alla barn. Hängande i en skylift ska de stapla så många läskbackar under sig som möjligt utan att falla. Rekordet på nitton backar innehas för tillfället av åttaårige Gustav Jansson från Rasbokil.
– Det var häftigt, säger han.
Elin Karlsson från Alunda, som är med och organiserar församlingens backklättring, tycker att traktorracet är ett bra tillfälle för lokala föreningar att synas.
– Vi var här förra året också, men då hade vi ingen aktivitet. Nu ville vi göra något roligt. Vi tillhör ju bygden och vill visa att vi finns.
Klockan sex är det dags för barnens race, på tramptraktorer. Sjuårige Tor Delawyer från Knutby klarar sig galant, och kommenterar kvällens aktiviteter med att ge tummen upp.
– Det är kul att det händer något i en sådan här liten by. Traktorracet har verkligen växt de senaste åren, förut var det bara några traktorer och något tält där man kunde köpa dricka, säger Tors pappa Jason Delawyer.
Niklas Almlöf är ordförande i Tuna- Stavby LRF, som arrangerar traktorracet tillsammans med Stavby Bygdegårdsförening samt Tuna och Stavby 4H. Han uppskattar att de i år har omkring 3000 besökare, både från den närmaste närliggande byar och övriga Uppland. Han tycker att evenemanget är ett bra sätt att visa upp trakten och lantbrukarna, som ju inte är så många nuförtiden.
– De som tävlar är stolta över att visa upp sina traktorer. Ni skulle vara med vid finalen, då blir det verkligen adrenalinpåslag och banan dammar.
Den som kör slalombanan på kortast tid utan att välta några tunnor eller bräder får ett fat smörjolja, en pokal och inte minst äran. Men det finns andra sätt att briljera. Mats Eriksson och Inger Nyström Karlsson är utmärker sig i prickiga klänningar och hucklen.
– Vi klär alltid ut oss till racet, det är enda sättet att få pris. De delar alltid ut stilpoäng, säger Mats Eriksson.