Författaren och Uppsalabon Mikael Sundqvists nya bok Händelser vid Fyrisån, 101 bagateller, är en samling lösryckta anekdoter, möten och tankar om det mesta som sker omkring honom.
– Jag skriver ner saker när jag är ute, antingen på facebook eller i ett minnesblock. Det är historier som är allt från tre år, till en dag gamla. De flesta tar kanske 20 sekunder att läsa, upp till någon minut max.
Tanken med är att dem ihopsamlade historierna ska ses som förströelser som ett alternativ till att titta på mobilen.
– Jag blev trött på att alla spelar på sina telefoner hela tiden, och jag tänkte att jag ju har några tusen historier liggandes. Man kan läsa en av mina korta historier när man får en liten stund över istället.
Boken, eller bagatellerna som han själv kallar den, sålde slut sin första upplaga på 26 timmar och flera samlingar är på gång, med historier på olika teman som ska säljas som pendlarböcker.
– Folk gillar igenkänningsfaktorn i historierna. Det blir en bok om Stockholm, en om mat & dryck och kanske en på temat sport och spel.
Mikael Sundqvist driver i flera av sina bagateller med dem som beter sig ohyfsat, allt från paraplystjälande konstnärer till kedjerökande tonåringar.
– Jag kommer undan med det eftersom jag är ohfysad själv! Vissa av de som dyker upp är det så enkelt att skoja med att jag måste ta chansen, det är humor. Men den jag driver med mest är mig själv. Som när jag blir rånad av några fjortonåriga tjejer till exempel.
En av de platser som dyker upp mest i anekdoterna är Restaurang Palermo där Mikael Sundqvist är stamgäst. Som uppvuxen i Luthagen var det hit han gick efter studentiden var över och han trivs vid den gedigna ekbardisken.
– Jag gillar att det är en sån blandning på folk som kommer hit. Allt från barnfamiljer och 80-åriga professorer, till utbytesstudenter och hantverkare. Det sitter flera andra som skriver här också, så man peppar varandra.
Utöver de tre kommande anekdotsamlingarna jobbar Mikael Sundqvist också på uppföljaren till debutromanen Skuggsamlaren från 2012. Men han vill också skriva om sin stora kärlek till resandet.
– Jag hann väl avverka över 50 länder innan jag tappade räkningen. Nuförtiden reser jag mest i gamla Europa, men jag saknar Italien, för matens skull. Nästa bok blir längre resehistorier, grejer från Burma, Västindien, Kina, Ryssland och den transsibiriska järnvägen.