Tanken bakom den nya studie- och yrkesvägledningen är att alla elever skrivna i Uppsala kommun ska få den yrkesvägledning de har rätt till. Det skapar säkrare skolval och gör att färre byter program.
– Vi har 800 elever om året som hoppar av den utbildning de valt. De är mycket och kostar oss både tid och pengar. Dessutom tappar eleverna i studieveckor när de byter program. Vi har utrett frågan under flera år och kommit fram till att en gemensam organisation för yrkesvägledning är det bästa, säger kommunalrådet Mohamad Hassan med ansvar för skolfrågor.
Det innebär att yrkesvägledarna enbart kommer att syssla med det de är utbildade för. Det gör de inte idag, enligt Mohamad Hassan.
– Yrkesvägledarna tvingas syssla med flera olika saker, administrativa uppgifter. Det gör det svårt att veta hur mycket av de pengar skolorna får som verkligen läggs på vägledning, säger han.
Från årsskiftet ska kommunen se till så det finns väl utbildade studievägledare som skolorna fritt kan anlita efter behov. Målet är att det ska finnas en vägledare på 500 elever. Kostnaden för organisationen får skolorna betala genom att ersättningen i skolpengen sänks. Det accepterar dock inte friskolekoncernen Baggium som driver ett yrkesgymnasium i Uppsala. Baggium vill kunna arrangera sin egen yrkesvägledning och har därför överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten. Baggiums ledning anser att det ska stå friskolorna fritt att utnyttja yrkesvägledningen. Den som inte gör det ska få full elevpeng utan avdrag. Baggium anser att de får högre kostnader genom att de måste köpa in yrkesvägledning för elever som inte kommer från Uppsala kommun.
Det resonemanget köper dock inte Mohamad Hassan
– Samma regler gäller för alla skolor. Det står Baggium fritt att anordna egen yrkesvägledning om man vill. Det finns en rädsla från frisklorna att vi kommer att göra fler saker obligatoriska. Det vill vi inte. De flesta skolor och föräldrar anser att det här är en bra väg att gå även om det inskränker lite i friskolornas verksamhet, säger han.
Förvaltningsrätten har avslagit Baggiums överklagan med motiveringen att de beslut som kommunen fattat i dagsläget enbart handlar om införandet av yrkesvägledningen som ”fri nyttighet”. När kommunen tar beslut om att minska bidragen till skolorna kan frågan prövas igen.