I Kina är antibiotikaförbrukningen är mycket hög. Stefan Börjesson, forskare vid Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) säger att antibiotikan i stora delar av världen har betraktats som något av en mirakeldrog som botar allt. Men det är felaktigt.
– I Kina finns läkare som skriver ut antibiotika mot vanliga förkylningar. Det är helt verkningslöst eftersom antibiotika inte biter på virus.
Men framförallt innebär den utbredda antibiotikaförskrivningen att allt fler bakterier utvecklar resistens. I förlängningen kan det leda till att hela vårt moderna sjukvårdssystem fallerar.
– Vi har redan sett fall av till exempel gonorrébakterier som är fullständigt resistenta, säger Stefan Börjesson.
Nästa vecka åker han till Kina för att delta i forskningsprojektet Impact – ett samarbete mellan universitet, sjukhus och myndigheter i både Sverige och Kina.
Syftet är att samla information om spridning av resistenta bakterier hos människor, djur och miljö samt påverka attityder runt antibiotikaanvändning. Förutom att det förenar forskare från olika länder sker projektet i samverkan mellan djur- och humanmedicin samt miljövetenskap.
– Det är ett unikt samarbete. I Sverige har vi de senaste 20 åren blivit bra på samarbete mellan olika forskningsområden och myndigheter, men i Kina jobbar man traditionellt mer i ”stuprör”, säger Stefan Börjesson.
Projektet är koncentrerat till en provins i nordöstra Kina. Där har man nu samlat in prover från friska människor, grisar, avlopp och mark. Nästa steg är att analysera proverna. En annan del av Impact är upplysning om risker med hög antibiotikaförbrukning, med fokus på småskaliga jordbruk.
– Man misstänker att antibiotika används väldigt mycket på grisar i Kina. Utbildningsbiten är viktig här, och då är det bra att börja med lokalbefolkningen, menar Stefan Börjesson.
Det finns en samsyn hos svenska och kinesiska forskare på att antibiotikaförskrivningen måste reduceras, men ekonomiska intressen står i vägen.
– Sjukhusen får in mycket pengar på läkemedelsförsäljning och grisar får antibiotika för att de ska växa snabbare, säger Stefan Börjesson.
Impact arbetar under devisen ”one health, one world”. Stefan Börjesson betonar att antibiotikaresistens hos djur och människor, eller i olika delar av världen inte är separata enheter utan påverkar varandra.
Projektet inleddes förra året och ska redovisas 2020.