Ett mål är att hitta och återlämna så många som möjligt av de samiska kvarlevor som universitetet samlat på sig.
– Enligt de gamla samlingsliggarna från 1800-talet finns 57 kranier och 6 samiska skelett i samlingarna, men jag bedömer chansen som liten att vi lyckas idenifiera mer än tredjedel av dem, säger Geoffrey Metz, egyptolog och 1:e antikvarie vid Museum Gustavianum.
Under någon timme på måndagseftermiddagen spreds via nyhetsbyråer felaktigt över världen att alla dessa skallar och skelett återfunnits, men så är alltså inte fallet.
– Ännu har inga kvarlevor identifierats som vi säkert vet är samiska, däremot ett skelett av en japan och en skalle från Grönland, säger Geoffrey Metz.
Den anatomiska samling som inventeras omfattar totalt ett 50-tal skelett och uppemot 150 kranier. De har förvarats i ett par förråd i källaren vid Biomedicinska centrum.
Vilka personer de kranier och skelett kommer från som så småningom ska återlämnas, i enlighet med ett regeringsbeslut, är inte känt. I liggarna angavs bara om en skalle eller ett skelett kom från en same, inte namnet på individen.
– När de lämnas tillbaka kommer vi att ange vilka ytterligare undersökningar, till exempel dna-tester, som är möjliga att göra på dem. Det bör dock vara samerna själva som avgör om något av detta ska genomföras, säger Geoffrey Metz.
Några av kranierna kommer från en utgrävning från Rounala ödeskyrkogård nära Karesuando och är daterade ända tillbaka till 1200-talet.
– Det är ännu inte säkert klarlagt om de kommer från samer eller nybyggare. De ska dock överlämnas till samemuseet Ajtte i Jokkmokk, men på villkor att de inte kommer att begravas, säger Geoffrey Metz.
Samiska kvarlevor återlämnas
Någon gång i höst kan i bästa fall en pågående inventering av Uppsala universitets samlingar av bevarade skelett- och kranier vara klar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!