Det är genom Rookie Startups (RS) som Samir Awad startade sin företagsverksamhet. Programmet ger ungdomar möjligheten att förverkliga sina entreprenörsdrömmar under tre veckors tid. För Samir föll alltså valet på att skriva en bok.
– Det är något jag alltid velat göra, säger han.
Men det var ändå inte självklart från start vad han ville göra under tiden med RS.
– Ledarna på RS sa ”gör något som du själv är intresserad av och gillar att göra”, och jag är intresserad av politik och kriminologi och jag tycker om att skriva, säger Samir.
Det avgjorde saken.
Under tre veckors tid har han nu skrivit ihop ett utkast till ett manus som han snart ska skicka till författare och en ex-kriminell för motläsning och feedback.
– Skrivandet har varit väldigt roligt och det är ju i stort sett det jag har sysslat med de här veckorna. Sen, när jag känner mig redo och boken är klar, är det dags att kontakta förlagen. Då får vi se hur det känns, säger han.
Med sin bok, som heter Bruten kompass, vill han skildra hur det kan gå till när unga plötsligt hamnar i kriminalitet. Att det ligger komplexa motiv bakom valen som leder dit. Att det finns mer bortom det som syns på ytan, eller i exempelvis media.
– Det är sällan hela bilden förmedlas på nyheterna eller i annan media. Jag vill skildra ett annat perspektiv och bidra till förståelsen kring hur det kan gå till när unga hamnar i kriminalitet.
I boken kommer man få läsa om Ibrahim, han har kommit ensam till Sverige från Syrien. Mamman bor kvar i hemlandet och är sjuk. Ibrahim vill hjälpa henne genom att skicka pengar, men jobbet på McDonalds räcker inte till. När mammans tillstånd förvärras känner Ibrahim att han inte längre har något val. Han träder in i kriminalitet för att kunna hjälpa sin mamma.
Samir kom till Sverige med sin familj från just Syrien när han var sex år gammal. I början bodde familjen i Avesta men har sedan 2020 bott i Uppsala.
– De första åren här bodde vi i Gottsunda och där har jag sett mycket. Jag har bland annat sett folk förändras på kort tid och hamna i gängkriminalitet, säger Samir, och förklarar sedan att de gick från att vara som vem som helst till att tala, vara och klä sig annorlunda.
Även om hans ungdomstid i Sverige gett en ytlig inblick i den kriminella världen är det främst böcker och dokumentärer om gängkriminalitet samt en verklig historia som inspirerat hans skrivande.
– Min väns bror kom till Sverige själv utan sin familj. Han hamnade dock inte i kriminalitet, men på många andra sätt liknade hans resa huvudkaraktären Ibrahims.
Vännens bror och hans familj har i alla fall återförenats i Sverige och livet verkar ha gått åt rätt håll. Men hur det kommer att gå för karaktären Ibrahim får framtida läsare av boken upptäcka.
Samir fyller snart 17 år och i höst börjar han sitt andra år på NTI Gymnasiet i Uppsala. Där pluggar han teknik. Tills skolan börjar ligger dock fokus på att skriva färdigt boken och få den publicerad av något förlag.
Har du någon plan B om det inte går vägen med förlagen?
– Min plan B är att fortsätta följa plan A – att köra på tills något förlag tar upp boken.
På sidan av försöken med förlagen kommer Samir satsa på att få ut boken på andra sätt för att få den läst. Han kommer bland annat självpublicera den som e-bok.
Och om allt går enligt planen, vad gör du då?
– Då driver jag vidare med boken som UF-företag.