– Det är så häftigt och omtumlande. Det är en sån ära. Det betyder att det finns folk som har sett det jag gjort!
Anna-Sara Lind är docent vid Uppsala universitet. Hon brinner för mänskliga rättigheter och hennes forskning om människors rätt till hälsa och arbetet med att utbilda offentliga tjänstemän inom ämnet har fått pris. Närmare bestämt Martin H:son Holmdahl-stipendiet för mänskliga fri- och rättigheter.
Hon beskriver sitt arbete som att hon är samhällets tjänare. Hon tolkar och förmedlar rikets lagar och ser hur de krockar eller går ihop med hur samhället faktiskt ser ut. Det hon kommer fram till förmedlas sedan på högre seminarium eller föreläsningar där högt uppsatta tjänstemän deltar.
Anna-Sara Lind ger ett exempel ur sin forskning. Sverige pratar mycket om rätten till sjukvård och hur stolta vi är över den. Men hon menar att ordet ”rättighet” är lätt att slänga med och många vet inte ordets sanna innebörd.
– Vi har rätt till att få sjukvård, men vi har inte mer rätt till insyn i vården eller mer rätt att klaga på än i andra länder. I Norge är de mycket bättre på sånt, till exempel.
Anna-Sara Lind började studera juridik vid Uppsala universitet 1997 och det första som studenterna fick läsa om var mänskliga rättigheter och demokrati. Det var något hon fastnade för. Tjusningen bestod av att det dels är en ganska krånglig och komplicerad sak. Samtidigt är det ett ämne som nästan alla har en åsikt om, och något människor tror sig ha rätt bra koll på.
Efter sin examen 2003 började hon direkt undervisa nya studenter i juridik. Både i första terminen och fördjupningskursen i slutet på programmet, som är fyra och ett halvt år. Vid sidan av sin forskning och undervisning håller hon också seminarier och föreläsningar för offentliga tjänstemän. Där är det viktiga att förmedla vilket ansvar tjänstemän har i arbetet för de mänskliga rättigheterna och hur deras arbete kan förbättras.
– Mitt uppdrag är att läsa och tolka rättigheter och lagar och sedan förmedla hur väl lagarna är anpassade till verkligheten. Jag förklarar också hur viktigt det är med arbetet för mänskliga rättigheter.
Inom den närmsta framtiden kommer Anna-Sara Lind vara projektledare för en mångvetenskaplig forskning om rasism. Det är första gången det görs i Sverige och det finns stora planer för hur det kommer se ut. Det kommer att göras ett centrum där det ska hållas föreläsningar, seminarium och workshops. Forskare världen över kommer vara inbjudna att delta.
– Vi ska ge breda perspektiv. På universiteten finns det kompetens, och vi måste bidra med vår kunskap nu när samhället gungar.
Anna-Sara Lind pekar på de utmaningar som samhället står för och menar att det som sker internationellt kommer påverka oss nationellt i flera decennier. Där måste de mänskliga rättigheterna finnas till.
– Kunskap om de mänskliga rättigheterna ger makt. Det är enormt viktigt att alla känner till dem och hur de fungerar.
Anna-Sara Lind hoppas att hon kommer få hålla på med sitt arbete tills hon blir pensionär, och när hon väl avslutar sitt yrke hoppas hon att hon bidragit med mer kunskap.
– Jag hoppas att jag kan bidra med så mycket kunskap jag kan. Jag vill hjälpa alla som jobbar med mänskliga rättigheter. Jag vill också ha fostrat nya jurister som kan komma med ännu mer kunskap.
Den andra pristagaren heter Lindsey Doyle och studerar för masterexamen och är Rotary Peace Fellow vid institutionen för freds- och konfliktforskning. Hon befinner sig nu i Sydafrika för att genomföra sin praktik.