Samhallanställda protesterar mot lönesänkningar
"Vi accepterar inte lönesänkningar!" Under den rubriken har 83 Samhallanställda i Tierp skickat en protestlista till Metalls förbundsordförande Stefan Löfven för att visa på sitt missnöje med det nya kollektivavtalet.
Anna Ågren, Eva Olander och Rose-Marie Imrell på Samhall i Tierp
Foto: Ann Svalander
Samhall omstruktureras
Men bakom oron för lönerna ligger en djupare oro som handlar om den omstrukturering hela Samhallkoncernen genomgår. En verksamhet som hittills varit nästan uteslutande industriell ska nu huvudsakligen inriktas på tjänstesektorn. Samhall blir ett bemanningsföretag. Anställda som haft en och samma arbetsplats och en och samma arbetsgemenskap ska ut på olika serviceuppdrag, som till exempel städare, i andra företag. En konkret nackdel kan bli längre arbetsresor för den anställde, men det som skrämmer är den otrygghet som ligger i själva förändringen.
- Det går åt fel håll, säger Anna Ågren på Samhall i Tierp.
I Tierp står verksamheten på tre ben: industrisömnad, plåt och svets och mekanisk montering.
- Man organiserar om hela tiden och nu säger man att bara 15 procent av verksamheten ska vara industriproduktion, det känns inte bra. Det finns inte utrymme i lilla Tierp för en massa bemanningsuppdrag, det kanske går i Stockholm men inte här. Därför är vi oroliga att man väljer att lägga ner i Tierp i stället.
De svaga förlorar
Rose-Marie Imrell är fackligt kontaktombud och en av dem som för ett par år sedan fick flytta med till Tierp när Samhall i Skutskär lades ner. Hon håller med om att de ökande kraven på att anpassa Samhall till marknaden skapar otrygghet och menar att det är de svagaste som förlorar.
- Det är de duktiga som kan höja sin lön och som får chansen att ta steget ut på den öppna arbetsmarknaden. Ju mer handikappad man är desto mindre möjligheter har man ju tyvärr, säger hon.
Alla Samhalls enheter ska ha en ekonomi i balans. Det målet har man nått i Tierp. Men arbetsområdeschefen för norra Uppsala län, Håkan Eriksson, vill också lyfta fram den andra delen av företagets målsättning, att så många som möjligt av de anställda ska kunna gå över till den öppna arbetsmarknaden.
- Målet är sex procent per år, vi har uppfyllt det med råge.
Andra förutsättningar
Sedan Håkan Eriksson i oktober informerat de anställda i Tierp om de kommande förändringarna inom koncernen har han förstått att det finns en oro.
- Men jag har talat med ledningen i Stockholm och tror nog att man har förståelse för att vi har andra förutsättningar på en mindre ort som den här. Jag känner inte att någon av mina medarbetare behöver oroa sig. Vi måste konkurrera på lika villkor, men jag anser att det är bra att Samhall marknadsanpassas. Det ger fler jobb på den öppna arbetsmarknaden.
I februari presenteras den nya affärsstrategin för Samhallkoncernen.
- Fram till dess får vi nog vänta på beskedet om hur produktionen ska se ut i Tierp, säger Håkan Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!