Det är djupt otillfredsställande att tussas ihop i ett gäng där ingen vill ta ledningen, när det är lite oklart vad man ska komma fram till och alla stretar åt olika håll utan att lyssna på varandra. Om samarbetet i en arbetsgrupp inte fungerar är det vanligt att det beror på oklara mål, svagt ledarskap och brist på konstruktiv respons. I ett bra samarbete tar man vara på medarbetarnas kompetens. Man får uppskattning, lär sig av varandra och känner sig som en betydelsefull länk. Sådant bidrar till en känsla av bekräftelse och samhörighet.
- Gott samarbete ger positiva relationer och en njutning, ungefär som när fotbollsspelare passar bra till varandra under en match och gör mål, säger Håkan Sandberg.
Han är docent i pedagogik vid Mälardalens högskola och kommer ut med en bok i oktober som heter Samarbetshälsa. Om effektivt samarbete och välbefinnande. I sin 25-åriga forskning har han sett att allt nära samarbete med andra påverkar vårt välbefinnande och vår hälsa.
Man brukar säga att gränsen för en effektiv gruppstorlek går vid åtta personer. På en barn- och ungdomspsykiatrisk enhet försökte närmare 20 personer jobba som ett lag. När de var så många hann de inte ses. Undergrupper uppstod, man visste inte vad de andra gjorde och det bäddade för missförstånd, berättar Håkan Sandberg. Han lyfter också fram vikten av att stångas och argumentera.
- Käfta med varandra. Ta och ge. Vänd på varje sten!
Många har svårt för detta sätt att klara ut gemensamma frågor och problem i jobbet. Vi är i regel mesiga och överens direkt och då når vi inte den där riktigt bra lösningen. Samarbetshälsan hänger tätt ihop med arbetsklimatet. Om medarbetarna får tänka fritt och stort utan att vara rädda för att bli häcklade eller hånade, då kan allas argument granskas med stor respekt för varandra
Till sist är det viktigt att göra klart att vi inte behöver samarbeta om allt. Som Håkan Sandberg uttrycker det: Man behöver inte ha en konferens för att byta kaffefilter.
VAD TYCKER DU KRÄVS FÖR ETT GOTT SAMARBETE PÅ JOBBET?
Elna Nilsson, mäklare på en fastighetsbyrå
- Jag tror att det allra viktigaste är att ha en tydlig målbild och redan från början vara överens om vad man ska uppnå. Sedan behövs en öppen dialog så klart.
Christine Larsson, assistent på stadsbiblioteket
- Att alla är flexibla och lyssnar på varandra. Man måste anpassa sig lite grann, annars funkar det inte.
Rune Thorsén, pensionerad marknadschef
- Det krävs kompetens och respekt. Ärlighet och information är också väldigt viktiga saker. Och något enkelt som ofta saknas: sunt förnuft.
Ibrahim Abdulla, skolvaktmästare
- Att arbetskamraterna är snälla mot varandra. Man måste komma överens på ett ärligt sätt och diskutera för att komma till en lösning.