Samarbete över gränserna
Samarbetet mellan vårdpersonal på Akademiska sjukhuset och inom den kommunala vården måste bli bättre. Ett sätt är att låta personal från båda instanserna göra studiebesök hos varandra.
Kronparksgården,avd rondellen B.Sjuksköterska praktiserar hos vårdpersonalen. Bertil Dackenberg,Mona Bäfve,Susanne Eriksson
Foto: Jörgen Hagelqvist
- En del av våra patienter på strokeenheten skickas hit, och för att övergången från slutenvården till öppenvården ska bli så bra som möjligt för patienterna behöver vi veta mer om varandras rutiner och resurser, säger Mona Bäfve.
@3a Text ui:Det har funnits brister i hanteringen av patienter som flyttas från Akademiska sjukhuset till vårdboenden i kommunens regi, det medger Stina Seger, sjuksköterskesamordnare vid Uppsala kommun. Det här projektet, där sjuksköterskor får göra studiebesök på andra enheter i vårdkedjan än sin egen, ska förhindra att misstag begås.
- Det kan exempelvis handla om att läkarna måste vara mer noggranna med att rätt mediciner skrivs ut och att patienterna de får dem med sig, men också enklare som när på dygnet det är mest lämpligt att patienterna flyttas från Akademiska hit till oss, berättar Susanne Eriksson.
@3a Text ui:Hon menar att många sjuksköterskor och läkare på Akademiska sjukhuset ofta inte förstår hur lite resurser, i form av läkemedelsförråd och tillgång till läkare, som finns inom kommunens vård.
- Får patienten fel medicin utskriven blir det en massa onödigt merjobb för oss, i vårt arbete här vill vi lägga mer fokus på att aktivera de boende och få dem att äta och må bra, säger Susanne Eriksson.
Mona Bäfves studiebesök på Rondellen är en del av ett större projekt, arrangerat av Akademiska sjukhuset och Uppsala kommun, som syftar till att förbättra vården för äldre personer. Projektet finanseras av statliga medel, och hittills har 50 sjuksköterskor bytt arbetsplats för en dag. Alla sjuksköterskor inom Uppsala kommun erbjuds att delta i projektet. På Akademiska sjukhuset får de sköterskor som ofta arbetar med äldre patienter möjlighet att delta.
@3a Text ui:- Det handlar inte bara om läkemedelsrutiner, utan också om att de ska få förståelse för varandras kulturer, säger Stina Seger.
När Susanne Eriksson och Mona Bäfve är färdiga med genomgången av journalsystemet, går de vidare till brukaren Bertil Dackenberg, som får hjälp att sätta sig upp i sängen. Mona Bäfve rättar till hans kudde och förklarar vad hon gör där. Vid nästa arbetspass på Akademiska sjukhuset kommer hon att informera sina kolleger om dagens intryck.
- Jag har fått reda på exakt vilken information som de kommunala verksamheterna behöver när en patient ska flyttas, vi måste bli bättre på att planera och förbereda. Nu vet jag vilka konsekvenserna blir annars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!