Samarbete med näringslivet blir vanligare
Högskoleingenjörsprogrammet inom kärnkraftsteknik ges i samarbete med kärnkraftsindustrin. Att samarbeta med näringslivet runt utbildningar blir allt vanligare i Sverige.
Joseph Nordgren, vicerektor för det tekniska och naturvetenskapliga vetenskapsområdet vid Uppsala universitet, tror att näringslivet kan spela en större roll för högskoleutbildningarna i framtiden.
- Vi ser inte någon motsättning i att möta det behov som näringslivet har. Vi utbildar studenter för att de ska kunna vara yrkesverksamma. Men på politiskt håll talar man mycket om att nyttiggöra forskning. Det är viktigt att bedriva forskning som inte har det perspektivet också och därför ska universitetet ha en självständig roll, säger Joseph Nordgren.
Sedan länge finns bra system på högskolor och universitet för att samarbeta med näringslivet runt forskning och innovation, menar Lennart Ståhle på Högskoleverket.
- Men att samarbeta runt utvecklingen av utbildningar är något som har blivit vanligare nu på senare år, säger Lennart Ståhle.
Han jämför med högskoleingenjörsutbildningarna med inriktning mot fordonsutveckling som sker i samarbete med bilindustrin eller utbildningar inom social omsorg som sker i samarbete med kommun och landsting.
- Där har det här varit väldigt framgångsrikt. Fördelen är att man ger en utbildning som är efterfrågad och där det finns en arbetsmarknad för studenterna, säger Lennart Ståhle.
En positiv utveckling, tycker han, men tillägger samtidigt att det finns gränser för samarbetet.
- Näringslivet kan till exempel inte helt bestämma innehållet i utbildningen utan man för en dialog om önskemål och behov.
Utbildningar som ges i samarbete med näringslivet tror Lennart Ståhle kommer bli vanligare i framtiden.
- När konkurrensen om studenterna hårdnar blir det viktigt att kunna visa en positiv övergång till arbetsmarknaden. Jag tror det kommer bli ännu mer angeläget att lyssna på de blivande arbetsgivarna då, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!