Samarbete med Kina om resistenta bakterier

Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Nu inleder Sverige, bland annat genom Uppsala universitet, ett samarbete med Kina för att möta hotet.

Uppsala2009-05-06 20:53
Otto Cars, professor vid Uppsala universitet och expert på infektionssjukdomar, är nyss hemkommen från ett toppmöte i Kina där ländernas hälsoministrar skrivit under en strategi för att motverka antibiotikaresistens.
- Samtidigt som resistensläget i Kina är väldigt oroande är det glädjande att se det starka engagemang som de nu visar, säger Otto Cars.

Sverige ligger i framkant och har länge arbetat systematiskt och med politiskt stöd med antibiotikafrågan, och bland annat säkerställt att antibiotika används sparsamt och bara när det är medicinskt motiverat.
- Men i Kina är överanvändningen enorm. Deras sjukvårdssystem bygger på försäljning av medicin till patienter och de har redan problem med patienter som inte kan behandlas, säger Otto Cars.

De länder som inte gör som Kina och tar krafttag mot resistenshotet riskerar mycket.
- Högre dödlighet och höga sjukvårdskostnader står på spel. Men vi hoppas att det här ska bli kraftfullt och att Kina driver på andra länder, säger Otto Cars.
Samarbetet med Kina har möjliggjorts genom arbete av det internationella nätverket React, som är baserat vid Uppsala universitet, som också finansierar nätverket tillsammans med Sida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!