Hemtagningsteamen ska fungera som en länk mellan sjukhusvården och den kommunala omsorgen. I dag finns ingen sådan. Det innebär att äldre som exempelvis fått en stroke inte får sina behov av rehabilitering fullt ut när de är utskrivningsklara. I sin tur leder det till att de måste ha mer hjälp för att klara sig när de kommer hem.
– Det är oerhört viktigt att äldre får en aktiv rehabilitering när de kommer hem från sjukhuset. I dag brister det inom hemtjänsten både när det gäller kunskap, kompetens och möjlighet att ge rehabilitering, säger Karina Bodin handläggare vid kontoret för hälsa, vård och omsorg.
Tanken är att hemtagningsteamen ska följa den äldre från sjuksängen på Akademiska till vardagen i den egna lägenheten. En och samma person ska hålla i kontakten så den gamle känner igen sig och känner sig trygg när han eller hon kommer hem.
– Teamen ska göra en ordentlig kartläggning över varje patients rehabiliteringsbehov och ta hand om rehabiliteringen under de första sex veckorna efter hemkomsten. Sedan ska en plan över den fortsatta rehabiliteringen lämnas över till hemtjänstutförarna så de vet vad de ska göra. Planen blir också ett underlag för dem som ska göra biståndsbedömningar, säger Karina Bodin.
Flera kommuner i landet har infört liknande team och erfarenheterna är goda. De äldre klarar sig med mindre hemtjänst och är mer aktiva i sin vardag. Dessutom sjunker kostnaderna för hemtjänst. Östersunds kommun har sänkt antalet hemtjänsttimmar med 15 procent. Kalmar med 27 procent de två första åren
– Till det ska man lägga att hälsan för de äldre har ökat, säger Karina Bodin.
Varför har ni inte gjort det här tidigare?
– Ja varför. Vi fick idén från Östersund och nu har vi fått uppdraget att genomföra den.
Men att införa hemtagningsteam är inte gratis. Karina Bodin räknar med att Uppsala kommun kommer att behöva mellan fem och sju team initialt.
– Det blir en stor investering. Vi måste ha många sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Men det kommer att betala sig i lägre kostnader och högre livskvalitet, säger hon.
Politikerna i kommunens äldrenämnd är intresserade av förslaget men vill att en fördjupad studie med ett detaljerat bemannings- och kostnadsunderlag tas fram. Det ska Karina Bodin och hennes kolleger ha klart till i maj. Säger nämnden då ja kan hemtagningsteamen vara på plats i slutet av året.