Samarbete Elisabethsjukhuset fortsätter

Elisabethsjukhusets framtid är säkrad. I går skrevs ett samarbetsavtal med landstinget i Uppsala län som innebär att Uppsalaborna får fortsätta att operera händer, öron och ben på sjukhuset. Men upphandlingen får kritik för att den stängt ute andra vårdbolag.

Foto: Rolf Hamilton/Arkiv

Uppsala2009-07-03 07:03
Personalen på Elisabethsjukhuset skålade i champagne på passagerarfartyget kung Carl Gustafs soliga däck på torsdagskvällen. Samma dag skrev landstinget i Uppsala län nämligen på ett samarbetsavtal med sjukhuset som gäller i fyra år med chans på två års förlängning. Avtalet är värt 34 miljoner kronor och fick sjukhuset att andas ut rejält.
- Vi står och faller med avtalet. I dag står landstingspatienterna från Uppsala län för 40 procent av vår totala verksamhet. Resten av patienterna kommer från andra län eller avtal med försäkringsbolag. Men att vi har ett avtal med landstinget i Uppsala län är en förutsättning för de andra avtalen, säger verksamhetschefen Stefan Nilsson.

Elisabethsjukhuset tecknade samarbetsavtal med landstinget redan för fem år sedan. Men i december går de sista avtalen ut. Avtalet för öronkirurgi för barn gick ut redan i april och sedan dess har Uppsalabarnen fått åka till Sophiahemmet i Stockholm. I och med det nya avtalet, som börjar gälla i januari nästa år, får Elisabethsjukhuset ta över öronkirurgin igen och får dessutom fortsätta att ta emot patienter för ortopedisk kirurgi, röntgen och handkirurgi.

Valet var inte särskilt svårt för landstinget i Uppsala län, enligt landstingsdirektör Kerstin Westholm.
- Aleris som driver Elisabethsjukhuset var de enda som la bud. Och vi är väldigt nöjda med dem. De håller hög kvalitet och har visat att de är bra på att samarbeta med landstinget, säger hon.
Men upphandlingen har ifrågasatts eftersom vårdbolagen varit tvungna att uppfylla vissa krav för att vara med, krav som kritiker hävdat varit skräddarsydda för Elisabethsjukhuset.
- Inga andra vårdföretag har kunnat lämna några anbud. Kravspecifikationen, där det bland annat står att man måste ha röntgen i egen regi och ett visst journalsystem, är en enda stor konkurrensbegränsning, säger en representant från ett annat vårdbolag.

Men Kerstin Westholm håller inte med om att upphandlingen varit konkurrenshämmande. Enligt henne har landstinget gått efter tre kriterier: pris, kvalitet och närhet.
- Vi har inte velat att patienterna ska behöva åka så långt, som de får göra nu till exempel när de ska till Sophiahemmet. Men vi har absolut inte skräddarsytt något åt Elisabethsjukhuset. Det har varit möjligt för fler att etablera sig.
FAKTA
Elisabethsjukhuset

Elisabethsjukhuset ingår i vårdbolagskoncernen Aleris som finns i Uppsala och Stockholm. Aleris ägs i sin tur av ett riskkapitalbolag. På sjukhuset görs 2 500 kirurgiska ingrepp varje år och cirka 8 000 besök tas emot. Sjukhuset försöker specialisera sig på titthålskirurgi och utför tio procent av landets axeloperationer. Sjukhuset omsätter 90 miljoner kronor och har cirka 70 anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om