Sedan Utredningscentrum drog igång på riktigt i september förra året har antalet anmälningar till socialtjänsten om unga som misstänks för brott ökat enligt socialsekreterare Rebeka Mansourian. Hon är den socialsekreterare som jobbar på centrumet och hon har sitt kontor i polisstationen i Märsta centrum. Under perioden september till december rörde det sig om runt 80 unga.
Snatteri, misshandel och olaga hot hör till de vanliga brotten.
– Den stora massan som begår brott gör det en gång. Sedan är det så att ju grövre brottsligheten blir, ju mer återfallsförbrytare ser man, säger Martin Erlandsson, polis som jobbade på Utredningscentrum fram till slutet av 2010, då han roterade tillbaka ut i yttre tjänst.
De anmälningar som poliserna och socialsekreteraren på Utredningscentrum handlägger rör ungdomar i åldrarna upp till 18 år.
– De yngsta under perioden september till december förra året var 8-9 år gamla. Då rörde det sig om misshandel och olaga hot, säger hon.
Några organiserade ungdomsgäng känner polisen och socialtjänsten inte till i Sigtuna kommun.
– Sedan är det alltid så att ungdomar umgås i grupper och vissa av grupperna hamnar snett, säger Martin Erlandsson.
Inte alla av de cirka 80 unga som blev aktuella för Utredningscentrum förra året blev åtalade eller utredda av socialtjänsten. Men tanken med samarbetet är att samhällets olika delar ska kunna reagera snabbare då ungdomar hamnat snett.
– Handläggning påskyndas för att förebygga återfall i brott, säger Rebeka Mansourian.