Saluhallen öppnar om en månad

När Saluhallen i Uppsala åter slår upp portarna 12 mars är det med en delvis ny skepnad. En betydligt större och ljusare övervåning blir den största skillnaden för besökarna.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2004-02-12 00:00
Allt ivrigare köpmän och restaurangägare slår nu sina dagliga lovar i Saluhallen, kollar när de sista kakelplattorna passas in eller när kyldiskarna skruvas fast.
Under byggdammet väntar de för en saluhall så karaktäristiska klinkerplattorna på att trampas av Uppsalaborna.

Däck över hela hallen
Nya Saluhallen är en stålkonstruktion med plåttak. På övervåningen har däcket förlängts och täcker nu hela hallen. Fönstren har täckts av och hela lokalen har blivit betydligt ljusare. Det enda som är kvar från det gamla är kortsidans båda väggar.
Bland hyresgästerna märks två nya, en blombutik och en som säljer kalkoner. Köttbutiken har fått en ny ägare, medan ost, fisk och kaffe/te/choklad är desamma. Antalet restaurangdelar blir nu fem inklusive Åkanten. Kafé på nedre planet tillkommer också samt en skaldjursbar.

Utredningen nedlagd
I maj är det två år sedan den k-märkta Saluhallen brann ned. Brandorsaken är fortfarande okänd och utredningen nedlagd. Polisen vet var branden började, i ett förråd, att flyktig vätska har antänts, men det har inte kunnat fastställas om branden var anlagd. Preskriptionstiden för mordbrand är tio år.
Nya Saluhallen har, förstås, ett modernare skydd: automatlarm finns och utrymningsvägar har ordnats på ett bättre sätt. Av säkerhetsskäl finns nu också en trappa i mitten av lokalen då övervåningen vuxit.
— Lokalerna är också handikappanpassade nu och man kan ta sig fram överallt utan hjälp, säger Gunnar Larsson, förvaltare på fastighetsägaren Kungsleden.

Från 1907
Nybygget efter branden är den tredje större förändringen för Saluhallen på 20 år — 1985 och 1997 gjordes också renoveringar. Saluhallen har funnits vid S:t Eriks torg sedan 1907.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om