Saluhallen ännu inte godkänd

Miljökontoret underkänner samtliga butiker och serveringar i nya Saluhallen. Ännu utfärdas bara tillfälliga tillstånd att hantera livsmedel. En köttbutik får endast hantera färdigpackad mat. Senast den sista april måste bristerna rättas till om permanenta tillstånd ska utfärdas.

Redan diskuteras en ombyggnad av Saluhallen för att bereda plats för en grönsakshandel i mittgången mellan te- och kaffebutiken och ostbutiken.

Redan diskuteras en ombyggnad av Saluhallen för att bereda plats för en grönsakshandel i mittgången mellan te- och kaffebutiken och ostbutiken.

Foto: Henry Lundholm

Uppsala2004-03-16 00:00
In i det sista inför premiärvisningen i torsdags av den återbyggda Saluhallen jobbade hantverkare för att åtgärda de brister som kommunens livsmedelsinspektörer påpekat butiker och restauranger.
Strax före midnatt på onsdagen lämnade de kommunala tjänstemännen Saluhallen. På torsdagsförmiddagen var man åter på plats och utfärdade tillfälliga tillstånd. Trots nya stålglänsande diskar, glas och annan sober inredning har bristerna varit många.

Inbyggda smutskällor
— Det har varit väldigt turbulent in i det sista. Från vårt håll har vi haft många synpunkter. Det hade byggts in hur många smutskällor som helst. De flesta är nu åtgärdade, säger Alexander Sobestiansky, livsmedelsinspektör i Uppsala kommun.
Bland annat har miljökontoret slagit ned på dåliga ytskikt som är mycket svåra att hålla rena. Det har saknats täckskivor mellan väggarna som är en viktig detalj för att förebygga problem. Inspektörerna sa först nej till att fiskaffären filéade och flådde fisk även ute i butiken, men det tillåts nu efter att förändringar vidtagits.

Tidsbegränsade tillstånd
De sista vattenledningar drogs först under torsdagen, samma dag som vipgästerna var inbjudna.
- Fisk och kött innebär en ganska avancerad hantering och ställer höga krav på lokalerna. De kraven är fortfarande inte helt uppfyllda och därför är lokalerna inte slutbesiktigade och godkända. Vi vill verkligen se till att detta blir gjort av fastighetsbolaget. Därför är det tidsbegränsade tillstånd som gäller tills vidare, säger Alexander Sobestiansky.
En av hallens två köttbutiker saknar fortfarande tillstånd. Butiken har ansökt om att hantera färskt kött, kebab och grillad kyckling.

Kvalitetskött
- Deras ansökan kom in väldigt sent och vi har inte haft en chans att godkänna verksamheten. Därför utfärdades ett paragraf 16 tillstånd som innebär att de bara får sälja färdigpackade varor, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör.
Emrah Aslan säger till UNT att han hoppas kunna öppna Hallens kött kommande veckoslut.
— Nu har jag allting klart och hoppas att miljökontoret ska kunna komma. Vi ska sälja färskt kvalitetskött. Mycket av köttet är ekologiskt, säger Emrah Aslan.
Den första ombyggnaden av den nya saluhallen diskuteras redan för att bereda plats för en grönsakshandel. Planerna är att den ska ligga rakt fram i mittgången mellan te- och kaffebutiken och ostbutiken.

Ännu oklart
Är det inte självklart, inte minst ur kundsynpunkt, att planera en grönsaksbutik när man bestämmer utbudet i en saluhall?
— Tidigare sa vi att det var svårt att hitta ytor för en grönsaksbutik. Vi tänkte att den kunde vara ett komplement i någon av de andra butikerna. Att bara sälja grönsaker är ingen som kan livnära sig på, säger Gunnar Larsson, förvaltare vid fastighetsbolaget Kungsleden.
Ganska nyligen kom en ansökan om driva grönsaksbutik inne i saluhallen in till miljökontoret. Men ännu dröjer det ungefär en månad innan miljökontoret kan bereda frågan.
— Jag kan ännu inte säga om saluhallen får en grönsaksbutik. Den plats som man föreslår är det mycket trångt på och de måste också ha en yta för ta hand om grönsakerna som ska säljas, säger Yvonne Linné.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om