Salmonellakontroller i Uppsala

På måndag kommer Uppsala kommun att genomföra stickprovskontroller på flera kebabrestauranger i Uppsala. Enligt miljökontoret är dock risken för att det ska finnas salmonellasmittat kött i Uppsala väldigt liten.

Lena Arvesson på restaurang My Gyros i Uppsala har inte märkt av någon sjunkade kebabförsäljning sedan Livesmedelsverket utfärdade varningen om salmonellasmittat kött i kebaber.

Lena Arvesson på restaurang My Gyros i Uppsala har inte märkt av någon sjunkade kebabförsäljning sedan Livesmedelsverket utfärdade varningen om salmonellasmittat kött i kebaber.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2003-08-09 00:00
På torsdagen meddelade Livsmedelsverket att det finns risk för att det salmonellasmittade partiet av dansk fläskkarré har spridits till fler platser i landet än man först trodde. Detta efter att det framkommit att samma köttparti leverats av flera svenska grossister. I Uppsala tycker man sig ha tagit varningen på allvar men först på måndag kommer livsmedelsinspektörer från Uppsala kommun att ta stickprover på flera kebabrestauranger runt om i stan.
— Vi kommer att undersöka om restaurangerna har danskt kött i sin kebab, säger Claes Kihlberg, stadsveterinär på miljökontoret. För att vara på den säkra sidan kommer vi att ta prover även om det visar sig att kontrollrestaurangerna inte använder sig av danskt kött.
På miljökontoret tycker man inte att hanteringen av just kebabkött varit mer problematisk än hantering av andra köttprodukter.
— Det har varit många diskussioner runt hanteringen av kebabkött, säger Claes Kihlberg. Vi har dock inte märkt att förekomsten av bakterier skulle vara större i just kebabkött

400 kontroller varje år
I Uppsala utförs ungefär 400 salmonellakontroller på restauranger varje år. Det förs ingen speciell statistik över förekomsten av salmonella. Enligt miljöinspektören Mia Thörner har man dock inte hittat några salmonellasmittade livsmedel i Uppsala under de senaste fyra åren
— För några år sedan fick vi in fyra, av varandra oberoende anmälningar om att personer smittats av salmonella, säger Mia Thörner. Vi genomförde kontroller men hittade ingenting. Sannolikt har dessa personer smittats utomlands eller någon annanstans i landet.

Bara nötkött
På restaurang Saffets i Uppsala är man väl medveten om riskerna med salmonellasmittat kött. Saffets ägare Ali Karagöz är dock inte orolig för det ska förekomma salmonellasmittat kött på hans restaurang.
— Vi är inte alls oroliga, säger han. Vi använder bara svenskt nötkött till vår kebab och är väldigt noga med hanteringen av köttet.
Ali Karagöz säger att han tror att det främst är kebabrestauranger med liten omsättning som har problem med hantering och förvaring av kebabkött.
— Här säljer vi så mycket att det aldrig blir något kött över, säger han. På restauranger där omsättningen kanske inte är så stor läggs ofta överbliven kebab i vattenbad över natten. Det är i dessa vattenbad som den verkliga risken för bakterier och salmonella finns.
Sedan Livsmedelsverket utfärdade en varning under torsdagen har kebabförsäljningen på Saffets minskat något .
— Vi har mindre folk idag än vi normalt har på fredagar, säger Karagöz. Folk är väl lite oroliga och äter hellre annat än kebab.

Hygienen viktig
På kebabrestaurangen My Gyros i Uppsala har man däremot inte märkt av någon minskad kebabförsäljning.
— Vi har haft lika mycket folk som vanligt, säger Lena Arvesson. Men det har faktiskt varit färre tjejer än vanligt. De kanske är försiktigare.
Lena Arvesson berättar att man inte använder sig av en roterande kebabstock på My Gyros. Istället har man fryst kött som man tinar upp och steker allt eftersom det går åt. Precis som Saffets hävdar personalen på My Gyros att man bara använder sig av svenskt nötkött i sina kebaber.

Bildtext:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om