Salmonella sprids direkt till handeln

Åtta procent av de importerade köttberedningarna innehåller salmonella. Det framgår av en kontroll Livsmedelsverket genomfört. Men verket tror att salmonellaförekomsten är betydligt större, genom att smittat kött sprids direkt till detaljister.

Uppsala2004-06-03 07:00
Livsmedelsverket har under ett år på regeringens uppdrag genomfört en projektinriktad kontroll av salmonellaförekomst i importerade köttberedningar. Projektet var från början tänkt att pågå ett halvår, men förlängdes med ytterligare ett halvår eftersom jordbruksdepartementet ville ha ett bättre underlag inför EU-förhandlingar om att även köttberedningar ska omfattas av salmonellagarantier.
Trots den utökade kontrolltiden har endast 51 partier undersökts. Proverna har tagits av kommunerna hos första mottagare av köttet, och i större fryshus där Livsmedelsverket har ansvar för tillsynen. Provtagningen har omfattat köttberedningar som marinerad kyckling, kebab, hamburgare, kalv- och svinkött. Tre fjärdedelar av det som undersökts är kycklingprodukter.

Danmark och Tyskland
Salmonella spårades i fyra partier. Av de positiva partierna kom två från Danmark och två från Tyskland. Tre av de undersökta salmonellastammarna är multiresistenta. enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala.
Salmonella hittades i griskött och fjäderfä. I två av fem smittade fjäderfäpartier från Tyskland spårades salmonella. Ett av de tyska partierna var försett med intyg om att köttet inte innehöll salmonella.
Även dokumentkontroll har genomförts och 96 procent av dessa var korrekta.
- Det går inte att dra några långtgående slutsatser på grund av att så få partier provtagits. Vi tror att förekomsten av salmonella är betydligt större än det vi nu hittat, säger Anna Brådenmark, chef för enheten för internationell handel vid Livsmedelsverket.
Då verket 2002 gjorde en projektinriktad kontroll hittades salmonella i 20 procent av köttberedningarna.
— Livsmedelsverket tror att mellan 10 och 20 procent av köttberedningarna fortfarande innehåller salmonella. Vi tror att de salmonellasmittade partierna numera kommer in i landet på andra sätt. Vi kommer med ett sådant projekt som nu genomförts inte åt de anläggningar dit köttet skickas. Sannolikt går köttet i allt större utsträckning direkt till detaljister.

15 ton smittat kött
Endast fyra av landets 290 kommuner har deltagit i projektet och Livsmedelsverket uppmanar nu kommunerna att jobba på samma sätt som Stockholms kommun där miljöförvaltningen i ett lokalt projekt provtagit köttberedningar. Provtagningen av kycklingkött på en liten krog på söder i Stockholm ledde till att import av 15 ton salmonellasmittat kött spårades. Köttet som var importerat från av en ett företag i Skåne, kom ursprungligen från Thailand. Efter import till Tyskland distribuerades köttet direkt till ett par grossister runt om i landet, och därifrån vidare till butiker och restauranger.
Livsmedelsverket arbetar för att köttbranschen ska ta ett större ansvar för salmonellaprovtagning i egenkontrollen.
— Det räcker inte bara med att partierna som importeras är försedda med salmonellaintyg. Företagen bör se till att de första partierna från en leverantör alltid provtas, säger Anna Brådenmark.


Fakta/salmonella
Köttberedningar omfattas inte som färskt och fryst kött av salmonellagarantier. Det vill säga att avsändarlandet inom EU ska kontrollera salmonellaförekomsten och förse partiet med ett salmonellaintyg. En köttberedning är ett livsmedel som smaksatts, saltats eller kryddats. Ex kebab av malet kött, marinerade råa kycklingdelar, flintastek.
Årligen importeras 30 000 ton kycklingkött till Sverige. Det är en fördubbling sedan 2000. Cirka 80 procent av kycklingköttet från andra EU-länder är köttberedningar.

Källa: Livsmedelsverket







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om